Næringsliv

Polen mistenker kinesisk Huawei-ansatt for spionasje

En kinesisk forretningsmann er arrestert i Polen, mistenkt for spionasje. Statlige medier identifiserer ham som en høytstående ansatt i skandalerammede Huawei.

Foto: AP Photo/Andy Wong

Foto: AP Photo/Andy Wong

Artikkel av: NTB
12. januar 2019 - 07.54

I tillegg er en polsk statsborger arrestert på bakgrunn av samme mistanke.

Talsperson Stanislaw Zaryn for Polens sikkerhetstjeneste sier imidlertid til Reuters at anklagene mot den kinesiske mannen ikke kan tilknyttes Huawei.

– Denne saken dreier seg kun om hans enkelthandlinger, og har ikke noe med selskapet å gjøre, sier Zaryn.

Kinas utenriksdepartement sier i en uttalelse at de er svært bekymret over saken og oppfordrer Polen til en rettferdig håndtering av saken.

Maclej Wasik, visedirektør for Polens sikkerhetstjeneste, sier at arrestasjonen av de to, som fant sted tirsdag, har vært planlagt lenge.

– En polakk og en kinesisk statsborger har blitt arrestert, mistenkt for spionasje. Kineseren er en forretningsmann som jobber for et viktig telekommunikasjonsforma, sier Wasik.

Polens statlige TV-kanal identifiserer den kinesiske mannen som Weijing W., og sier at han var direktør i Polen for Huawei.

Den polske mistenkte er ifølge Wasik kjent i kretser tilknyttet datakriminalitet. TV-kanalen identifiserer ham som Piotr D, og sier at han tidligere var en høytstående ansatt ved byrået for innenrikssikkerhet, en statlig etat som etterforsker spionasje og terrorisme.

Om de blir dømt, må de tilbringe opp til ti år i fengsel.

(©NTB)