Personlig økonomi

Dette er et av DNBs dårligste fond

DNBs barnefond har mer enn 20.000 små­sparere. Barnefondet har gitt dårligere avkastning enn de aller fleste andre norske aksjefond i dette århundret.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: Marianne L. Skarsgård
15. februar 2017 - 07.50

Mer enn 20.000 nordmenn har plassert sparepenger i DNBs Barnefond. I snitt har disse 16.000 kroner hver stående i fondet. Men dette fondet har ikke på langt nær vært det lureste valget for faddere og besteforeldre som ønsker bedre avkastning på dåpsgaven enn hvis man putter penger på podens sparebøsse, skriver DN.

På DNBs hjemmesider gjør forvalterne av DNB Barnefond et poeng ut av at «forvalterne har stor frihet til å gjøre aktive skifter mot de selskaper hvor man ser størst potensial for verdistigning». 

Denne aktive forvaltningen har ifølge avisen riktignok gitt bedre avkastning enn sparebøssen eller bankkonto, men DNB Barnefond har gjort det svakere enn både Børsen (fondsindeksen) og andre fond i samme kategori, viser DNs gjennom­gåelse. Fondet er nummer 40 av 42 fond som har mer enn ti års historikk å vise til.

Siden årtusenskiftet har DNB Barnefond ifølge DN levert en avkastning som er 40 prosent lavere enn børsen. I samme periode har barne­fondet hatt en årlig negativ avkastning på 0,9 prosent sammenlignet med børsutviklingen. DNB innrømmer selv at avkastningen i barnefondet har vært for svak.

- Vi er naturligvis ikke fornøyd med meravkastningen (ut over indeks etter kostnader) i dette fondet de siste årene, selv om vi i 2016 klarte å skape en god mer­avkastning, skriver DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld i en epost til avisen.