Personlig økonomi

Flere får billig eller gratis barnehage

Stadig flere barn i familier med liten inntekt får gratis kjernetid eller billigere barnehage. Men kunnskapsministeren er ennå ikke fornøyd. 

Barn leker i barnehage - Foto: Scanpix

Barn leker i barnehage - Foto: Scanpix

Artikkel av: NTB
15. februar 2017 - 06.45

I fjor fikk 8.000 flere barn billigere barnehage sammenlignet med året før. Like stor var økningen i antall barn som får gratis kjernetid. 

Svært gledelige tall, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), som likevel håper enda flere oppdager ordningen. 

– Jeg mener den er underbrukt. Jeg tror årsaken er at man selv må ta greie på det og sørge for å sende inn søknad, sier han til NTB. 

Til sammen fikk litt over 33.000 barn billigere barnehage, mens drøyt 18.000 barn fikk gratis kjernetid i fjor. 

Treåringene inn i ordningen

Økningen skyldes hovedsakelig at treåringene ble innlemmet i gratis kjernetid fra i fjor høst. Det kom i stand etter at regjeringen og samarbeidspartiene ble enige om å utvide ordningen.

Men en del av forklaringen på at flere har fått billigere barnehageplass, er at moderasjonsordningen er i ferd med å bli bedre kjent, heter det i den årlige oppsummeringen fra Utdanningsdirektoratet.

Kommunene oppgir å ha brukt over 433 millioner kroner til redusert foreldrebetaling på grunn av lav husholdningsinntekt. Det er omtrent en dobling fra 2015.