Personlig økonomi

Søndagens aksjetips

Det tekniske bildet endret seg ikke mye sist uke, men det som skjedde var positivt.

James Ahrens på NYSE. (AP Photo/Richard Drew)

James Ahrens på NYSE. (AP Photo/Richard Drew)

Artikkel av: Stein Ove Haugen
14. mai 2017 - 00.01

Hovedindeksen steg 1,6 prosent sist uke, fra 709,61 til 721,14 og ny all-time high.

Ny intradag høy ble satt torsdag og er nå på 724,11.

Hovedindeksen er da opp 5,45 prosent siden nyttår. Den siste måneden er den opp 4,1 prosent, og de siste 12 månedene er Oslo Børs opp 20,4 prosent. Til sammenligning var oppgangen på 5,9 prosent i 2015 og 12,1 prosent i 2016.

Flere lyspunkt

Det var ikke mye som endret seg siste uke. Det som skjedde var et resultat av at det ble utløst flere små kjøpssignal de foregående ukene.

Hovedindeksen brøt sitt 50-dagers glidende gjennomsnitt og utløste et lite kjøpssignal for tre uker siden. Sannsynligheten for et fall tilbake til 200-dagers glidende gjennomsnitt og bunnen i trenden i løpet av løpet av mai ble med det også mindre.

RSI brøt også gjennom 50-nivået og den fallende trendlinjen i toppen av RSI-chartet for tre uker siden. Det mente vi da kunne være signaler om at oppgangen kunne fortsette, men at det forutsatte at RSI etablerte seg over 50-nivået og den fallende trendlinjen.

Den fallende trendlinjen i toppen av hovechartet ble brutt og testet for to uker siden. Utviklingen i RSI-chartet hadde da allerede åpnet for det uken i forveien.

Som forrige søndag kan det med dette være duket for videre oppgang og ny all-time high igjen kommende uke også. Men det er også rom for en korreksjon. RSI begynner å stange opp i et oversolgt område, og det kan bremse oppgangen og kanskje gi en liten korreksjon. Men med bruddet på den fallende trendlinjen i toppen kan det i så fall være en kjøpsmulighet. I hvert fall så lenge den positive undertonen holder. 

Ved eventuelle korreksjoner er det teknisk støtte på 709, 705, 700, 695, 687, 680, 675 og 665. Brudd på et eller flere av disse nivåene vil utløse små salgssignal.

Det lange bildet

I fjor høst mente vi at det var snakk om en stor omvendt hode-skulder i chartet. Vi antydet da at hovedindeksen kunne stige til 751 i løpet av det kommende halvannet året. 

Høyre skulder ble imidlertid etter hvert litt utydelig og komplisert og dermed slo vi fra oss den. Selv om høyre skulder ikke ble perfekt kan den ha beholdt sin kraft og potensialet kan dermed fremdeles være opp mot 745 - 751 i løpet av 2017. 

I det siste har dette sett litt usikkert ut, men i løpet av de siste ukene har sannsynligheten for det økt igjen.

Holder den stigende trenden er det fremdeles en mulighet for det. Da kan potensialet opp til 807 - i løpet av de kommende to årene - fremdeles også være innen rekkevidde.