Personlig økonomi

Sjo frykter for fisken, men er bull på Telenor

Og hva med Norwegian? - Vi er enige i at risikoen er høy, sier Jarle Sjo.

Jarle Sjo. Foto: DNB.

Jarle Sjo. Foto: DNB.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
11. desember 2017 - 14.53

Jarle Sjo og Odd Lillebostad melder om minus 1,9 prosent avkastning i DNB Norge i november.

Duoen endte dermed måneden bittelitt bak referanseindeksen (Oslo Børs Fondsindeks), som gikk tilbake 1,8 prosent.

Hittil i år er fondet opp 11,9 prosent, som er 2,1 prosentpoeng svakere enn referansen.

Det siste året er DNB Norge opp 16,9 prosent, mens markedet har steget 18,3 prosent.

Over tre og fem år har fondet en gjennomsnittlig, årlig avkastning på hhv. 10,2 og 10,7 prosent.

Til sammenligning har referanseindeksen steget hhv. 11,5 og 12,2 prosent i snitt per år, viser en rapport Hegnar.no har fått tilgang til.

Har høydeskrekk i fisk

I rapporten trekker Sjo og Lillebostad frem Subsea 7 og Norwegian som de to mest negative bidragsyterne i november.

Flex LNG og Aker BP var blant lyspunktene.

November ble en blytung måned for laks, og Sjo og Lillebostad solgte seg ytterligere ned i Marine Harvest og Bakkafrost.

Er det grunn til å ha høydeskrekk i fisk?

- Ja, vi har blitt litt mer nervøse ettersom tilbudsveksten har overrasket oss. Gode biologiske forhold i Norge og normalisering i Chile har økt tilbudet og redusert prisene. Dette til tross for at vi er inne i en sesongmessig sterk periode. Dette vil påvirke kontraktsforhandlinger for 2018, og mest sannsynlig redusere estimatene noe, skriver Sjo i en e-post til Hegnar.no.

- Vi synes likevel sektoren har et spennende langsiktig potensial, men vi valgte likevel å redusere vår eksponering noe, legger han til.

Stadig bull på Telenor

Flere norske aksjefond er bull på Telenor nå, og er størst også hos dere. Hvorfor?

- Telenor har vært vår største posisjon lenge, og vi har blitt kontinuerlig presset til å selge ettersom investeringen har steget over 10 prosent av fondet. Vi investerte i Telenor fordi vi syntes selskapet var lavt priset, både absolutt og relativt til andre telekom-selskaper. Selskapets kostnadskutt har hatt en positiv effekt på aksjekursen, og rabatten til andre telekomselskaper har blitt redusert, forklarer Sjo.

Norwegian utmerket seg negativt igjen i november. Dere er fortsatt optimistiske på sikt?

- Norwegian har vært svake over lang tid. Markedet er nervøst for selskapets kraftige vekst og den kraftige gjeldsoppbyggingen. Vi er enig at risikoen er høy, men vi tror selskapet skal inn i en periode med færre tekniske utfordringer og mindre behov for såkalte wet leases (bruk av innleide fly med mannskap, red. anm), svarer Sjo.

- Lave renter lenge

Sammen med Lillebostad påpeker han videre i rapporten at aksjemarkedet er preget av optimisme knyttet til god vekst i selskapenes omsetning og inntjening.

- Selskapenes inntjeningsvekst i 2017 ligger an til å bli en av de beste på flere år. Høy optimisme og priser gjør aksjemarkedet sårbart for en korreksjon dersom selskapene ikke leverer som forventet. Svak inflasjon bidrar til forventninger om fortsatt lave rentenivåer en stund fremover, noe som virker positivt for vekstutsiktene, skriver duoen.

De fem største aksjene i DNB Norge-porteføljen er (per 31/10) Telenor (9,87 prosent vekt), Subsea 7 (6,85 prosent), Marine Harvest (5,94 prosent), DNB (4,94 prosent) og Schibsted A (4,70 prosent).