Personlig økonomi

300.000 boligeiere har aldri opplevd rentehopp

For første gang på mer enn syv år skal styringsrenten heves i 2018, ifølge sentralbanksjef Øystein Olsen. 

Illustrasjon hentet fra brunvollkvartalet.no.

Illustrasjon hentet fra brunvollkvartalet.no.

Artikkel av: John Inge Seljehaug
2. januar 2018 - 07.03

- Det er litt tankevekkende at vi i 2018 vil ha nesten ti år bak oss med vedvarende lav rente etter finanskrisen. Tiden går fort, men det er likevel tankevekkende, sier sentralbanksjef Øystein Olsen, ifølge DN. 

Norges Bank oppdaterte sin renteprognose like før jul, hvor Olsen varslet at renten trolig vil begynne å stige igjen fra desember 2018. Det vil i så fall bli første gang på over syv år at den norske styringsrenten blir hevet.

Rentenivået er blitt gradvis redusert helt siden det siste rentehoppet på 0,25 prosentpoeng til 2,25 prosent i mai 2011, i mars 2016 ble den nedjustert til rekordlave 0,5 prosent.

Siden det siste rentehoppet i mai 2011 har rundt 300.000 personer mellom 20 og 39 år kjøpt sin første bolig i Norge, skriver avisen og viser til tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita. Det betyr at det finnes rundt 300.000 norske boligeiere som aldri har opplevd et rentehopp. 

- Vi er blant sentralbankene som ganske tydelig påpeker noen dilemmaer her med tanke på å leve med vedvarende lave renter, særlig knyttet til problemstillinger rundt det vi kaller finansiell stabilitet, sier han.