Personlig økonomi

Danske Bank-forvalter knuser børsen

Oslo Børs. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.

Oslo Børs. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
15. august 2018 - 10.53

(Finansavisen/Hegnar.no): 10 prosent oppgang betyr at 2018 så langt har vært et bra år på Oslo Børs.

Men de beste aksjefondene har klart en mye bedre avkastning enn som så.

Aller best har Danske Bank-forvalter Lars Erik Moen gjort det med fondet Danske Invest Norge Vekst.

Avkastningen er på 17,6 prosent.

Høy risiko betaler seg

Fondet fokuserer på små virksomheter, men har noen posisjoner i større selskaper av likviditetsmessige årsaker, skriver Finansavisen.

- Vi har tatt høy risiko og fått god avkastning, sier Moen i en kommentar.

Sammen med Håkon Persen Søderstrøm styrer han Danske Banks tre norske aksjefond. Med seg på laget har duoen ifølge avisen to analytikere.

- Vi har for tiden overvekt i IT og oljeservice. Grunnen til denne posisjoneringen, er at det er her vi har funnet flest gode muligheter, sier Moen.

Olje, fisk og Røkke

Blant vinneraksjene finner vi ifølge avisen selskaper som Panoro Energy, Austevoll Seafood og Aker. Førstnevnte er opp over 160 prosent hittil i år, de to sistnevnte over hhv. 70 og 60 prosent.

- Med tiden har jeg lært at ledere med god forståelse av egen virksomhet, og som har solide fremtidsplaner for bedriften, gir best avkastning, forteller forvalteren.

Som gode eksempler trekker han frem Link Mobility Group og Nordic Semiconductor. Førstnevnte er opp over 50 prosent så langt i år, sistnevnte 18 prosent.

- Ledelsen i disse selskapene har vært flinke til å tilpasse seg markedet, og forstår sitt eget produkt, legger Moen (bildet) til overfor Finansavisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lars Erik Moen, forvalter i Danske Bank. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.

Leverer over tid også

Moen, som har forvaltet Danske Invest Norge Vekst siden 1. april 2006, har prestert ikke bare i år, men også over tid.

De siste tre årene har fondet en gjennomsnittlig, årlig avkastning på 26,1 prosent, mens referanseindeksen (fondsindeksen på Oslo Børs) kan skilte med rundt 11,5 prosent.

De siste fem årene har Moen klart 17,55 prosent avkastning i snitt per år, mot rundt 12 prosent for referansen. Over ti år er stillingen 11,9 vs. 7,5 prosent oppgang i Moens favør.

Danske Invest Norge Vekst ble i fjor kåret til Norges beste av fondsanalytikerne i Morningstar, som fortsatt gir fondet toppkarakter

Storebrand-revansj

Går vi tilbake til inneværende år, er Storebrand Vekst fondet som kommer nærmest Danske Bank i avkastning, med sine 16,6 prosent.

Fondet, som forvaltes av den tidligere IT-analytikeren Fredrik Thoresen, har dermed gjort et solid comeback etter at fondet var klart svakest blant norske aksjefond i 2017.

Thoresen understreket overfor Hegnar.no i november i fjor at han følger den samme investeringsstrategien som har levert kjempeavkastning de siste 10 årene.

- Storebrand Vekst har og skal ha en høy risikoprofil, hvilket gjør at fondets avkastning svinger mye, sa han den gang.

Andre toppfond så langt i 2018 er Forte Trønder, SEB Norway Focus og Pareto Investment Fund C. Førstnevnte har steget 16,3 prosent, de to sistnevnte hhv. 14,6 og 13,9 prosent.