Politikk

USA går kraftig ut mot skattegransking i EU

USAs finansdepartement beskylder EU for å oppføre seg som en overnasjonal skattefut. Loven er lik for alle, lyder svaret fra EU-kommisjonen.

Artikkel av: NTB
25. august 2016 - 17.19

USAs finansdepartement slår nå hardt tilbake mot EU-kommisjonens gransking av lukrative skatteavtaler som store amerikanske selskaper som Apple, Amazon og Starbucks har nytt godt av i flere europeiske land.

Amerikanerne mener at skatteavtalene er en sak mellom selskapene og det enkelte land, og at den skatterabatten som amerikanske selskaper har fått, er lovlig og i samsvar med internasjonale skatteavtaler.

Finansdepartement beskylder EU-kommisjonen for å opptre som «en overnasjonal skatteinnkrever» som krenker rettighetene til de landene og selskapene som har inngått avtalene, og antyder samtidig at EU går spesielt etter selskaper fra USA.

EU-kommisjonen nekter på sin side for dette og påpeker at også selskaper fra andre land har vært under lupen.

– EUs lovgiving og konkurranseregler gjelder likt for alle selskaper som opererer i Europa, uansett om de er store eller små, og uansett om de er europeiske eller fra land utenfor Europa, sier talsmann Alexander Winterstein.

Alle selskaper skal likebehandles, fastholder han.

– Nasjonale skattemyndigheter kan ikke gi skattefordeler til noen selskaper som ikke er tilgjengelige for andre. (©NTB)