Politikk

Carl I. Hagen vil at alle som skal bli statsborgere må avlegge troskapsløfte

Frp-veteran Carl I. Hagen reiser til partiets landsmøte med et forslag om at alle som skal bli norske statsborgere må avlegge et troskapsløfte om ytringsfrihet.

Artikkel av: NTB
4. mai 2017 - 17.20

Hagen foreslår at alle som skal bli norske statsborgere må erklære «at lojaliteten til Norge og våre verdier som ytringsfrihet (herunder retten til å gjøre narr av religiøse figurer og regler), likestilling, organisasjonsfrihet, trosfrihet, demokratisk styresett og landets sekulære lover går foran en mulig lojalitetsfølelse til et annet land eller til religiøse forordninger.», skriver Aftenposten.

Når han argumenterer for forslaget viser Hagen både til terrorangrepet i Stockholm nylig og til behovet for å motvirke radikalisering. Forslaget i realiteten eren skjerping av dagens frivillige statsborgerseremoni-ordning, der folk som tas opp i det norske fellesskapet inviteres til å markere dette hos fylkesmannen, sier han.

– Jeg vil ha en mer eksplisitt ordlyd der det er veldig klart at den som vil bli norsk statsborger, aksepterer at norske, sekulære lover går foran religiøse skikker og tillater at man kan gjøre narr av religion, sier Hagen, som legger til at han håper landsmøtet slutter opp om resolusjonen, til avisen.

(©NTB)