Politikk

Ap og Sp slakter regjeringens skolesatsing

Ingen visjoner, null penger til flere lærere og fare for lærerkrise. Ap og Sp er ikke nådig i sin kritikk av regjeringens satsing på skole.

(F. v.) Martin Henriksen, Kjell-Idar Juvik og Gerd Kristiansen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

(F. v.) Martin Henriksen, Kjell-Idar Juvik og Gerd Kristiansen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Artikkel av: NTB
12. oktober 2017 - 15.08

– Regjeringen viser ingen tydelige visjoner for skolen. I sitt første budsjett etter valget svarer de ikke på utfordringene elever, foreldre og lærere opplever med tidlig innsats, digitalisering eller å gi folk i arbeidslivet et kunnskapsløft, sier utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Martin Henriksen.

Han viser til at det ikke settes av penger til flere lærere. Han sier at midler til tidlig innsats smøres tynt utover, og fastslår at prisen for å ha barn i barnehage øker.

– Springe raskere

– Ap er opptatt av å gi alle elever en god start i skolen. Høyre har snakket om at tidlig innsats er deres neste store satsing, men de ignorerer det viktigste tiltaket for å få en reell tidlig innsats, nemlig flere lærere. Regjeringen ser ut til å tro at morgendagens utfordringer kan løses ved at dagens lærere må springe raskere, sier Henriksen.

Han mener 100 millioner til tidlig innsats i barnehagen og skolen knapt kan kalles en reell satsing, og viser til at midlene kun utgjør knappe 35.000 kroner per grunnskole. I budsjettforslaget legger regjeringen av ytterligere 200 millioner kroner gjennom de frie inntektene til arbeidet med tidlig innsats.

– Regjeringen har levert et budsjett med en IKT-strategi uten penger, mobbestrategi uten tiltak, tidlig innsats uten flere lærere, og universiteter og høyskoler uten flere nye studenter. Det er visjonsløst og uambisiøst, sier Henriksen.

– Styrer mot lærerkrise

Senterpartiets utdanningspolitiske talskvinne, Marit Knutsdatter Strand, mener regjeringen med statsbudsjettet styrer mot en lærerkrise. Hun er dessuten bekymret for at budsjettforslaget ikke inneholder tiltak som sikrer at alle elever undervises av en kvalifisert lærer, og viser til at andelen ukvalifiserte lærere har økt under den sittende regjeringen.

– Samtidig vet vi at avskiltingen av 33.000 lærere vil forsterke denne situasjonen. Det har de siste årene vært en nedgang i søkningen til grunnskolelærerutdanningen på 1. til 7. trinn. Med innføringen av kravet om karakteren 4 eller høyere for å kunne søke opptak til lærerutdanningene er rekrutteringen inn i yrket ytterligere svekket, sier Strand.

– Det haster nå å snu denne utviklingen. Istedenfor å ta grep, styrer regjeringen i sum mot en framtidig lærerkrise, advarer Strand.

(©NTB)