Politikk

Regjeringen klar til å stoppe Bank Norwegian

Finansdepartementet reagerer på at Bank Norwegian vokser i nabolandene ved å tilby en særnorsk, høy garanti på innskudd. 

Siv Jensen - Foto: NTB Scanpix

Siv Jensen - Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: NTB
13. februar 2018 - 16.30

Bank Norwegian har etablert seg i Finland finansiert med innskudd som er dekket av en norsk innskuddsgaranti, uttalte forvalter Sigmund Håland i Dagens Næringsliv i dag. Banken er alene om å tilby dette i utlandet.

Den norske garantiordningen for bankkunder gir kundene en sikkerhet for inntil to millioner kroner per kunde hvis en bank skulle gå over ende. Til sammenligning har EU-landene en garanti på inntil 980.000 kroner per kunde.

Statssekretær Geir Olsen (V) i Finansdepartementet kommenterer Bank Norwegians praksis ved å si at en konkurransefordel er uheldig:

– Det er viktig at norske banker ikke skal kunne utnytte det norske garantinivået til å oppnå en konkurransefordel i utenlandske markeder, skriver han i en epost.

En lovendring er snart klar. Departementet har jobbet med et lovforslag for garantiordningen siden i fjor sommer. Der foreslår man å ta med en bestemmelse som sier at den norske garantien ikke kan brukes i utlandet.

(©NTB)