Politikk

Stortinget vil lovfeste rett til studentombud

Det er flertall på Stortinget for å lovfeste retten til studentombud for alle studenter i Norge.

Artikkel av: NTB
13. februar 2018 - 17.42

Det ble klart etter at utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget tirsdag avga sin innstilling. Flertallet sier ja, skriver Avisenes Nyhetsbyrå.

– Det at vi nå gir alle studenter tilgang på et studentombud, kan senke terskelen for å melde fra om kritikkverdige forhold som seksuell trakassering eller urettferdig behandling uten å være bekymret for negative konsekvenser, sier Turid Kristensen, utdanningspolitisk talsperson i Høyre.

Utdanningskomiteen stiller seg tirsdag bak et forslag som opprinnelig ble fremmet av Ap. Høyre, Frp og Venstre stemte først imot forslaget under behandling av kvalitetsmeldingen i fjor.

– Det er bra at regjeringen nå snur, og ser at uavhengig studentombud vil være viktig for å trygge studentenes rettigheter. Dette vil gjøre studiehverdagen bedre for studenter i hele Norge. Vi gleder oss på vegne av studentene, sier Henriksen.

I dag er det ti studentombud, og samtlige befinner seg ved store statlige universiteter og høyskoler. Stortingsvedtaket gir nå alle studenter, også de i mindre institusjoner, samme tilgang til ombud.

[if !supportLists]– [endif]Miljøet ved norske universiteter og høyskoler i dag er i all hovedsak godt. Samtidig kan vi ikke legge skjul på at det finnes sterke hierarkiske strukturer og asymmetriske relasjoner mellom studenter og ansatte. Dermed er det et behovet for at studentene kan søke råd hos en uavhengig aktør, sier Roy Steffensen (Frp), leder av Stortingets utdannings- og forskningskomité.

(©NTB)