Politikk

- Et slikt løsarbeider-samfunn kan vi ikke ha

Stortingsflertallet ba regjeringen stramme kraftig inn på innleie-reglene. Oppfølgingen fra arbeidsminister Anniken Hauglie (H) provoserer Senterpartiet. 

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
11. april 2018 - 06.42

Hauglie la tirsdag fram flere lovforslag for å begrense bruken av innleie i bygg- og anleggsbransjen og få slutt på såkalte nulltimerskontrakter, som har vært mye brukt i bemanningsbransjen.

Regjeringens opprinnelige forslag fra i fjor sommer møtte omfattende kritikk fra fagbevegelsen og opposisjonen fra Stortinget for ikke å være tilstrekkelige, og tidligere i vinter samlet stortingsflertallet seg og ba regjeringen innføre ytterligere innstrammingstiltak.

Oppfølgingsforslagene fra Hauglie får imidlertid Sps representant i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Per Olaf Lundteigen, til å se rødt. Lundteigen, som var saksordfører for innstillingen, mener Hauglie både ignorerer klare forutsetninger fra stortingsflertallet, samt forsøker å gjeninnføre egne forslag som flertallet har avvist.

– Det er lite respektfullt av Hauglie overfor Stortinget, for hun er veldig godt kjent med debatten i komiteen, innstillingen og holdningene som lå til grunn om at det nå skulle strammes til ordentlig, og det har ikke skjedd, sier Lundteigen til NTB.

Lundteigen reagerer særlig på at regjeringen foreslår å gi bemanningsbyråer rett til å kunne ha midlertidige ansatte.

– Det betyr at regjeringen for første gang i Norges historie lovfester at bedrifter bare kan ha midlertidig ansatte og ingen fast ansatte. Et slikt løsarbeidersamfunn kan vi ikke ha. Dette er helt uakseptabelt, sier Lundteigen.