Politikk

Nedtelling mot nytt kapittel for britisk monarki

Over bryllupshysteriet rundt prins Harry og Meghan Markle ligger et uomtvistelig faktum: De representerer mye nytt i britisk kongehus.

Foto: AP Photo/Frank Augstein

Foto: AP Photo/Frank Augstein

Artikkel av: NTB
17. mai 2018 - 09.06

For at flest mulig skal få med seg vielsen i St. Georges Chapel i Windsor Castle lørdag, har BBC droppet lisensen for å vise sendingene til kanalen offentlig på bryllupsdagen. Dette blir kanskje noe av det mest sette som skjer i verden i år, noe brudeparet utvilsomt er fullt klar over.

De har likevel insistert på å bryte med strenge, rojale, britiske tradisjoner og gjøre dagen til sin. Noe av det første som ble klart om selve bryllupet, var at de verken inviterer statsministre eller presidenter. Deretter har små detaljer dryppet ut.

Vekk med tradisjonell britisk mat og inn med trendretter, sier ryktene om bryllupsmaten. Bruden skal kanskje holde tale for første gang i et kongelig bryllup, hun har valgt å ikke ha forlover og kan hende har hun valgt amerikansk design på brudekjolen.

Bryllupskaken med smørkrem, sitron og hylleblomst trumfer den tradisjonstunge mursteinen av en fruktkake, til skrekkblandet fryd for britene.

Måtte si fra

Unionen mellom de to er likevel mer enn kakevalg og mulig tale fra bruden. Da prinsen og Markle ble sammen og senere forlovet seg, var det flere som reagerte.

Hun hadde vært gift tidligere, hun var ikke hvit og hun var TV-kjendis. Han valgte annerledes, og mediene og sosiale medier tok helt av. På et tidspunkt måtte prins Harry gå ut og ta til motmælemot det han karakteriserte som sexistiske og rasistiske kommentarer fra nett-troll og på kommentarfeltene til artikler, samt rykter og sladder om de to i medier verden over.

Det var et uvanlig utspill fra en britisk kongelig, men beskjeden var klar: Ett sted går grensen. Samtidig gjorde prinsen det klart hva hans syn på egen oppgave er.

– Jeg og de andre medlemmene av kongefamilien er fullstendig klar over at vi er i en svært privilegert stilling. Jeg vil tilbringe resten av livet mitt med å gjøre meg den fortjent og prøve å trekke oppmerksomheten over på saker som virkelig betyr noe for meg, og som forhåpentligvis betyr noe for andre også, sa han til BBC da.

Meghan Markle har vist seg å dele dette synet.

Dåp og tittel

Akkurat som storebror William etter hans bryllup, vil prins Harry få en ny tittel på lørdag. Det er farmor dronning Elizabeth som avgjør, og spekulasjonene går i at paret vil bli å kjenne som hertugparet av Sussex.

Andre alternativer er eventuelt hertugparet av Clarence eller Buckingham, men de fleste knappene ligger på Sussex.

Mens Harry også beholder prinsetittelen, kan ikke Meghan bli prinsesse Meghan. Selv om hun blir kongelig, må man være født inn i kongefamilien for å kunne sette prins eller prinsesse foran navnet sitt. Hun kan imidlertid bli titulert via mannen sin som «hennes kongelige høyhet prinsesse Henry av Wales».

Hvis paret får barn er det opp til dronning Elizabeth å avgjøre hvilke titler disse skal få.

Før de to kunne gifte seg, måtte Markle, som gikk på katolsk skole da hun vokste opp, både døpes og konfirmeres i den engelske kirke, noe som fant sted i stillhet tidligere i vår.

Ikke helt Kate

Denne uka ble for øvrig den håndskrevne erklæringen fra dronning Elizabeth vist fram, der hun gir sitt tillatelse til at prins Harry gifter seg med Markle. Det ble raskt lagt merke til at ordlyden var litt annerledes enn da prins William fikk lov til å gifte seg med Katherine Middleton.

Sistnevnte ble nemlig beskrevet av dronningen som «vår trofaste og kjære Katherine», mens Markle ikke får samme adjektiver foran navnet sitt. Ifølge The Sun er dette fordi Markle er amerikaner, og dermed ikke automatisk får samme tillit.

Det er ventet at paret vil få et mye mer personlig og varmere brev med gratulasjoner fra dronningen så snart de er gift.

(©NTB)