Politikk

G7: Macron åpen for å inngå avtaler uten Trump

Frankrikes president Emmanuel Macron mener de øvrige G7-lederne ikke må være redde for å inngå avtaler uten USAs president Donald Trump.

Emmanuel Macron og Donald Trump. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Emmanuel Macron og Donald Trump. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Artikkel av: NTB
7. juni 2018 - 17.39

Toppmøtet mellom lederne for de sju mektige industrilandene i G7-gruppen begynner i Ottawa fredag. USA ligger an til å bli isolert etter innføringen av svært upopulære tolltiltak.

– De andre ledere av G7-landene må ikke være redde for å inngå avtaler uten Trump på det kommende toppmøtet, selv om enstemmighet alltid er å foretrekke, sa Macron torsdag.

Den franske presidenten regnes blant dem som har klart å danne et relativ nært forhold til Trump, men enkelte meldinger kan tyde på at forholdet er blitt mer anstrengt i det siste.

Macron holdt pressekonferanse sammen med den canadiske verten, statsminister Justin Trudeau.

– Det vil være temaer der den amerikanske presidenten ikke er helt synkronisert med de andre, jeg tenker selvfølgelig på klimaendringer og handel, sa han.

– Vårt felles mål er å forsøke å finne en tekst som kan signeres av alle. Når det er sagt, er jeg enig med det Trudeau har sagt mange ganger, nemlig at ønsket om å signere en felles G7-erklæring ikke må veie tyngre enn behovet for å være omhyggelig med innholdet, sa den franske presidenten.

– Vi europeere og japanerne er ikke forberedt på å gi opp alt for å få Trumps signatur. Det vil være et feilgrep, konstaterte Macron.

(©NTB)