Politikk

Parlamentet redder Mays brexit-plan

Underhuset avviser et forslag fra Overhuset om å gi Parlamentet mer makt til å bestemme over britenes skilsmisseavtale med EU. Det er en seier for Theresa May.

AP Photo

AP Photo

Artikkel av: NTB
12. juni 2018 - 22.00

Med 324 over 298 stemmer avviste Underhuset tirsdag et forslag som kunne ha gitt Parlamentet mer makt over skilsmisseavtalen og dermed sendt statsminister Theresa Mays regjering tilbake til forhandlingsbordet i Brussel.

For å unngå nederlag under avstemningen i Underhuset tirsdag gikk regjeringen med på å endre en britisk lov om brexitprosessen for å styrke Parlamentets makt over forhandlingene dersom May og EU ikke skulle klare å oppnå enighet på alle punkter. Dermed er det i realiteten et kompromiss som er inngått, selv om det også er en seier for May.

BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg sier imidlertid at hun fra en kilde i regjeringsapparatet har blitt forklart at det ikke er inngått noen faktiske kompromiss i Underhuset. Det eneste man ble enig om, var å fortsette å diskutere, sier Kuenssberg.

May advarte partifeller

May risikerte at EU-vennlige partifeller ville sette seg på bakbeina. Sky News melder at May i forkant av avstemningen skal ha møtt opptil 20 EU-vennlige konservative for å overtale dem til å avvise Overhusets tekst.

May hadde i forkant advart om at nederlag for hennes regjering ville resultere i svakere kort i brexitforhandlingene med EU.

– Alt som undergraver regjeringen på hjemmebane, vil gjøre forhandlingene med EU vanskeligere, sa May under et regjeringsmøte.