Politikk

Retten i Moskva forkastet Frode Bergs anke

Den spionsiktede nordmannen Frode Berg må fortsatt sitte i varetekt i Russland etter at en domstol i Moskva forkastet anken hans.

Frode Berg. Foto: Tore Meek / NTB scanpix.

Frode Berg. Foto: Tore Meek / NTB scanpix.

Artikkel av: NTB
14. juni 2018 - 11.57

3. mai fikk han forlenget varetektsfengslingen med tre måneder. Torsdag ble anken hans om fengslingen behandlet. Det var på forhånd ventet at begjæringen ikke ville bli tatt til følge.

– Vi håper jo selvfølgelig på det beste, men vi er ikke veldig optimistiske. Det synes jeg det er greit å få sagt, sa talsmannen for støttegruppa til den fengslede 62-åringen, Øystein Hansen, til NTB tidligere denne uka.

Byretten i Moskva startet torsdag formiddag behandlingen av begjæringen om løslatelse av 62-åringen, som var på plass i retten.

Domstolen, som ligger litt utenfor sentrum av den russiske hovedstaden, brukte en times tid på å avgjøre at han ikke kunne løslates mot kausjon.

Et slikt krav har også tidligere blitt avvist. Begrunnelsen til domstolen forrige gang var at når noen er anklaget for spionasje i Russland, må vedkommende alltid sitte i varetekt til rettssaken kommer opp. Spionsiktelsen i russisk straffelov har en minstestraff på ti års fengsel.

Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor. Siden da har han sittet i varetekt i høysikkerhetsfengselet Lefortovo.

Da han ble pågrepet, hadde han på seg 3.000 euro i kontanter. Nordmannen er anklaget for å ha forsøkt å skaffe hemmelige dokumenter om den russiske nordflåten og er siktet for spionasje. Han har innrømmet å ha arbeidet for norsk etterretning.