Politikk

- Trump får som fortjent

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun forstår de andre G7-landenes tøffe tone.

Erna Solberg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Erna Solberg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Artikkel av: NTB
9. juni 2018 - 07.36

Solberg ankom Quebec i Canada fredag ettermiddag lokal tid. Hun er som første norske statsminister invitert til å delta under det pågående G7-møtet med noen av verdens mektigste statsledere til stede. Solberg skal innlede en spesialsesjon om hav lørdag.

Trumps tollkrig kaster en mørk skygge over G7-møtet og har ført til flere opphetede replikkvekslinger via Twitter og i intervjuer i forkant. Solberg sier hun forstår den harde tonen mot Trump fra de andre landene.

– Det har vært et høyt toneleie fra EU, Tyskland og Frankrike mot Trump. Det er fortjent når du møter dine nærmeste allierte naboer med en sikkerhetsbegrunnet straffetoll, sier Solberg under et møte med norsk presse på hotellet der hun bor under oppholdet.

Frykter en spiral

– Det hadde vært bedre med dialog og samtaler, men det kommer også til et punkt der land som rammes av dette, faktisk setter foten ned og sier at dette opplever vi som uakseptabelt. Også for å sette press på amerikanerne for å finne løsninger, sier Solberg.

– Det er mulig Trump har en idé om å være tøff først, for så å få løsninger, og at det får gehør hjemme, men det gir jo ikke arbeidsplasser og velferd, det vil jo rammes, legger Solberg til.

Hun sier hun mener frihandel har tjent alle land godt og har ført med seg velstand, vekst og trygghet.

– Derfor er jeg veldig opptatt av å opprettholde et multinasjonalt handelssystem og at vi motsetter oss handelsbarrierer og proteksjonisme. Det jeg er mest bekymret for, er den spiralen de amerikanske tiltakene kan sette i gang. Det er ikke godt for arbeidsplasser verken i andre deler av verden eller i USA, sier Solberg.

– Det er kortsiktig glede i proteksjonisme, legger hun til.

Vil forplikte G7 på hav

Solberg sier tollutfordringen som henger over møtet, gjør at forventningene til hva G7-landene kan få til på de store globale spørsmålene, er ganske liten.

Hun gleder seg imidlertid over at Norges initiativ på havområdene de siste årene nå har blitt løftet opp på G7-nivå. Solberg innleder på et møte om forurensningen av verdenshavene, overfiske og andre havrelaterte utfordringer lørdag.

– Hvis vi skal få gjort noe med disse utfordringene, er mange land viktige, men ingen er så viktig som G7-landene. Derfor er det hyggelig at vi er invitert, sier Solberg.

Hun sier hennes mål er å få G7-landene til å forplikte seg til å være med på en felles agenda på hvordan verden skal møte havutfordringene fremover.

(©NTB)