Politikk

Trump møter Kim Jong-un

USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un møtes i Singapore natt til tirsdag. Forventet tidspunkt ca. kl 03:00 og det hele blir overført direkte her fra ca. kl. 02:30. Sendingen er ferdig.

Artikkel av: NTB
11. juni 2018 - 23.33

Nord-Koreas leder Kim Jong-un la mandag kveld ut på en sightseeingtur til noen av Singapores fremste turistattraksjoner.

Tungt eskortert av politi på motorsykler med blinkende blålys kjørte Kims massive kolonne av kjøretøyer gjennom byens stille gater til strandpromenaden og naturparken Gardens by the Bay.

Singapores utenriksminister Vivian Balakrishnan og utdanningsminister Ong Ye Kung postet en selfie på Twitter med Kim foran en vegg av blomster i parken, med emneknaggen #jalanjalan, som betyr «tar en spasertur» på malay.

Kims søster Kim Yo-jong var også med på den rundt 20 minutter lange spaserturen. Hun ledet en nordkoreansk delegasjon til Sør-Korea under åpningen av vinterlekene tidligere i år.

Kim, som ikke har vært å se siden han kom til byen søndag, besøkte deretter Marina Bay Sands' SkyPark og Esplanaden, skriver avisa Straits Times.

Overrasket gjester

Mange av gjestene i barene og restaurantene nær observasjonsplattformen i 57. etasje i SkyPark ble forbauset da de så Kim og følget. Flere av dem tok fram mobilene for å ta bilder, men ble bedt om å ikke gjøre det.

Kim ble også observert spaserende på Jubilee-brua, med utsikt mot Marina Bay-området og Esplanaden i rundt fem minutter i det som var avslutningen på kveldens sightseeing. Han var tilbake på hotellet St. Regis på Singapores berømte Orchard Road ved 23.20-tiden mandag.

Kim har ikke hatt noen annen aktivitet på planen bortsett fra et møte med statsminister Lee Hsien Loong søndag.

– Nærmere enighet

Derimot hadde Kims stab møter med representanter fra både Singapore og USA søndag, i det som ble sett på som de siste avsluttende samtalene og forberedelsene før tirsdagens møte mellom Kim og USAs president Donald Trump.

Tirsdag morgen møtes Kim og Trump i det som er den første direktesamtalen mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder.

Noen eksperter mener at Kims sightseeing-runde mandag kveld tyder på at uenighetene mellom Nord-Korea og USA er dempet i forkant av møtet. En uttalelse fra Det hvite hus kan tolkes i samme retning.

Forhandlingene har gått framover «raskere enn forventet», heter det i en kunngjøring mandag, som forklaring på hvorfor Trump forlater Singapore klokken 20 tirsdag, i stedet for onsdag morgen som tidligere planlagt.

(©NTB)