Politikk

Selvsikker Åkesson tror på seier

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson anklaget den rødgrønne regjeringen for å ha ødelagt det svenske «folkhemmet». – Men vi bygger det på nytt, sier han.

Artikkel av: NTB
8. juli 2018 - 08.02

Lørdag var det Åkesson som fikk entre talerstolen under den såkalte Almedals-uken på Gotland, der det politiske Sverige samles hver sommer. Og det var en meget seierssikker SD-leder som talte.

– Jeg vurderte å bli hjemme med familien i stedet for å dra hit. Alle snakker om oss uansett. Alle forholder seg til oss, vi er sentrifugalkraften i svensk politikk, sa han.

Det er valg i Sverige 9. september, og det innvandringsskeptiske Sverigedemokraterna har ambisjonene klare. De sikter mot å bli det største partiet i valget.

– Folk som stemmer på Sverigedemokraterna er de som har skjønt at de gamle partiene har ødelagt Sverige, sa han og langet ut mot den rødgrønne regjeringen som han sier har åpnet Sverige opp for masseinnvandring.

Vil samarbeide

Men til tross for de verbale angrepene på «de gamle partiene», kom SD-lederen med en oppfordring om politisk samarbeid.

– La oss ta ansvar. La oss være de voksne i rommet. Jeg er klar til å gi Sverige og det svenske folket en sjanse. Sverige må regjeres også etter 9. september. La oss ha en voksen samtale på ordentlig, sa han.

Alle de andre politiske partiene har helt siden SD entret den politiske scenen i Sverige for flere år siden, vært enige om å nekte å samarbeide med partiet, uavhengig av blokktilhørighet.

Om det fortsetter slik også etter valget, gjenstår imidlertid å se.

Tok avstand fra nazibevegelse

Under sitt innlegg lørdag snakket Åkesson varmt om nasjonalisme, men tok samtidig avstand fra den nynazistiske gruppa Nordisk motstandsbevegelse og kalte dem feige tullinger. Han unnlot imidlertid å nevne at SD i sin spede begynnelse hadde koblinger til nynazistiske grupper.

I et intervju med nyhetsbyrået TT tidligere denne uken, sa Åkesson at han ønsker at Sverigedemokraterna skal favne bredere.

– En målgruppe for oss er innvandrere. Der må vi bli bedre på å få fram at uansett hvor man er født i verden, eller hvor ens foreldre er fra, så har man en plass i Sverige om man skikker seg vel og vil tilpasse seg, sa han.

(©NTB)