Politikk

Politisk kaos i Sverige kan gi høyere rente i Norge

­– Vi dras med i dragsuget, mener sjeføkonom Kjetil Olsen, Nordea Markets.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Artikkel av:  Redaksjonen
22. august 2018 - 10.08
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Om Sverigedemokratene gjør et knallvalg, blir det uro rundt regjeringskonstellasjonene, tror sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

De ferskeste målingene gir omtrent dødt løp mellom de to hovedkonstellasjonene med like under 40 prosent hver, mens Sverigedemokratene (SD) er nest største parti med nesten 20 prosent. Enn så lenge tilsier det ifølge Finansavisen meste at SD ikke vil samarbeide med noen av konstellasjonene. Mest sannsynlige utfall er dermed en svak mindretallsregjering på SDs nåde.

Financial Times har pekt på dette scenariet og på misnøyen mot den mislykkede, svenske integreringspolitikken. Dette trekker svenske kroner ned, og som så ofte før følger norske kroner med på lasset, skriver Finansavisen i dag.

Kronen svekkes

Kronen har svekket seg kraftig de to siste ukene og håpet om en forhandlingsløsning mellom USA og Kina i handelskrigen svekker dollaren, koster en krone 8,41 kroner. En euro koster 9,72 kroner, mens et pund koster 10,82 kroner.

Og en svakere krone kan åpne opp for en ekstra renteheving i Norge, tror Olsen.

Følg valutakursene i sanntid

Noe tilsvarende rammet norske kroner i fjor høst, da markedene brått ble bekymret over fallende svenske boligpriser, skriver avisen.

– Boligprisene i Norge hadde falt siden februar-mars, uten noe utslag i kronekursen. Da så det svenske boligmarkedet falt, ble boligprisene også et tema for norske kroner, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

Nå er markedet bekymret over de politiske utsiktene i Sverige.

– Financial Times har hatt to artikler på rad, og det skapte en negativ stemning og bidro til å svekke SEK. Når markedet er risk-off, skal det mye til for at NOK regnes som en trygg havn, og da er det fundament for smitte fra SEK til NOK, mener Olsen ifølge avisen.

Må heve renten

Sjeføkonomen mener også at kronekursen frem til forrige uke i seg selv var svak nok til å kunne gi en brattere norsk rentebane ved rentemøtet 20. september.

- Og nå er kursen over 4 prosent svakere enn Norges Bank venter for fjerde kvartal. Da må det skje noe annet på nedsiden for å ta bort effekten av den svake kursen, sier han til Finansavisen.

Han legger til at med en renteheving, og samtidig en oppjustert rentebane, kan vi få økt interesse for norske kroner.

- Da får vi en bekreftelse på at vi er annerledes enn Sverige. Vi har andre fundamentale forhold i Norge, ikke samme ustabile situasjon som i Sverige og er, i motsetning til Sverige, i ferd med å sette opp renten.

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.