An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Politikk

Trygve Hegnar: Sandbergs amorøse eventyr

Vi skjønner ikke fiskeriminister Per Sandberg (FrP).

Per Sandberg (Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Per Sandberg (Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

5. august 2018 - 07.40

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen torsdag 2. august 2018

Vi skjønner ikke fiskeriminister Per Sandberg (FrP). Han er blitt oppfattet som faglig sterk, offensiv og en god selger av norsk sjømat. Han har til og med hatt et kort opphold som justisminister og han har vært leder både av justiskomiteen og transportkomiteen på Stortinget. Han er nestleder i FrP, og slapp lett unna en noe påvirket opptreden på Stortingets talerstol.

Denne mannen har fått noen bulker og tåler en støyt (Sandberg til VG: «Alt jeg foretar meg skaper reaksjoner»).

Så blir Per Sandberg (58) separert, og har åpenbart et forhold til en vakker iransk kvinne­ (Miss Iran) på 28 som han i disse dager har vært på ferie med i Iran.

Kvinnen, Bahareh Letnes, har så sent som i år, opprettet et enkeltmannsforetak som skal drive med sjømat og handel mellom Iran og Norge.

Dette er selvfølgelig Per Sandberg ekspert på, og journalist Astrid Meland i VG forteller at hun i 2016 reiste «med Sandberg og en stor norsk næringslivsdelegasjon til Iran, og var med da Sandberg gasset seg i knalldyr kaviar, reklamerte for norsk oppdrettslaks og delte ut norsk sushi på kjøpesenter i Teheran.»

Per Sandberg kan selge fisk, og historien kunne endt der. Et kjærlighetsforhold og et eventyr. Men så er det slik at den iranske kvinnen er flyktning fra Iran, hun ble utvist fra Norge i 2008 etter tre avslag på asylsøknader, men endte likevel som godkjent i Norge og er blitt norsk statsborger.

Og det er en kjent sak at FrP er det partiet som har den strengeste asylpolitikken, og partiet som har hatt som politikk at man ikke kan akseptere at asylsøkere har ferie i landet de flyktet fra.

Iranske Letnes er nå norsk statsborger og ikke asylsøker lenger, men sakene henger sammen. Eva Grinde i DN skriver derfor at «Sandbergs private Irangate i beste fall handler om elendig politisk vurderingsevne. Det alene svekker ham som troverdig medlem av regjeringen.»

Det hører med at Per Sandberg i senere tid også har dukket opp i forskjellige sammenhenger som støtter og fremmer det iranske regimet.

Det må være lov for en statsråd som er betalt for å selge norsk fisk til Iran, men Sandberg måtte forutse at det han kaller en privat ferie (Sandberg til VG: «Jeg har hatt en ren, hundre prosent fantastisk ferie i Iran»), vil vekke oppsikt og svekke ham.

Var Utenriksdepartementet kjent med den private ferien? Var statsminister Erna Solberg informert, og kjente Solberg til at statsråd Sandberg har alliert seg med en vakker fiskeselger fra Iran?

På én eller flere måter er Norges fiskeri­minister kommet i en pinlig situasjon, og saken blir ikke lett å håndtere for FrP og parti­kollegene der.

Men etter at Donald Trump kansellerte atomavtalen med Iran, er det kanskje ikke mulig å selge fisk til landet, så kanskje var det bare ferie. Bare lykke.