An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Politikk

Dette bør du vite om Robert Muellers Russland-granskning

AP Photo/Susan Walsh/NTB/Scanpix.

AP Photo/Susan Walsh/NTB/Scanpix.

Artikkel av: NTB
14. september 2018 - 17.21
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

* Tidligere FBI-direktør Robert Mueller (74) ble 17. mai 2017 utpekt av USAs visejustisminister Rod Rosenstein som en uavhengig spesialetterforsker med ansvar for å granske russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016.

* Formelt har Justisdepartementet og Rosenstein gitt ham i oppdrag å etterforske om russiske myndigheter blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget i 2016, hvorvidt det finnes noen tilknytninger mellom Russland og personer som kan knyttes til president Donald Trumps valgkamp, samt alle andre saker som måtte dukke opp direkte i forbindelse med etterforskningen.

* Sistnevnte gir ham et ganske bredt ansvarsområde, noe flere eksperter tror innebærer at han også kommer til å se på om presidenten selv har brutt loven. Mueller kan dessuten selv be om utvidet mandat.

* Allerede før Mueller ble utnevnt måtte Trump sparke sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn da det kom fram at han hadde hatt kontakt med Russlands ambassadør Sergej Kisljak uten å informere om dette. Flynn ble senere tiltalt

* Justisminister Jeff Sessions har erklært seg inhabil i Russland-granskingen, etter at han unnlot å opplyse om flere møter med Kisljak i Washington. Også dette skjedde før Mueller overtok ansvaret for etterforskningen.

* Så langt har minst 33 personer blitt siktet, tiltalt eller dømt i løpet av Muellers etterforskning.

* George Papadopoulos ble siktet 3. oktober 2017. Han var en av Trumps åtte utenrikspolitiske rådgivere i valgkampen, og har erkjent seg skyldig i å ha løyet for FBI.

* 27. oktober ble Trumps tidligere valgkampleder Paul Manafort siktet. Han ble senere tiltalt for til sammen 18 lovbrudd, og kjent skyldig i åtte av dem – fem tilfeller av skattesvindel, to tilfeller av banksvindel, og for å ikke ha oppgitt en utenlandsk bankkonto. Manafort nektet hele veien skyld.

* 27. oktober ble også Manaforts forretningsparter Rick Gates siktet. Han erklærte seg skyldig, sa ja til å samarbeide med etterforskerne, og ble et sentralt vitne i rettssaken mot Manafort.

* 30. november ble Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn siktet. Han har erklært seg skyldig i å ha løyet til FBI om å ha kontaktet Russlands ambassadør på Trumps vegne.

* 2. februar i år ble Richard Pinedo, en mann fra California, siktet for identitetssvindel. Også han har erklært seg skyldig og samarbeider med Muellers etterforskning.

* 16. februar ble den London-baserte nederlandske advokaten Alex van der Zwaan siktet for å ha løyet om sin kontakt med Gates. Han var førstemann som ble dømt i forbindelse med etterforskningen, og måtte sone 30 dager i fengsel.

* Samme dag ble 13 russere og tre russiske selskaper siktet for en rekke lovbrudd, deriblant innblanding i valget. Et av de russiske selskapene har nektet skyld.

* 13. juli opplyste justisdepartementet at en storjury på Muellers anmodning hadde tiltalt 12 agenter fra russisk militæretterretning for blant annet hacking av demokratene før valget.

* 14. september melder amerikanske medier at Manafort vil inngå en avtale med påtalemyndigheten som innebærer at han erkjenner seg skyldig på to punkter: Konspirasjon mot USA og sammensvergelse om å hindre etterforskningen.

* En rekke store profiler er i tillegg avhørt i forbindelse med etterforskningen. Blant dem er Sessions, utenriksminister Mike Pompeo, Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon, og tidligere FBI-direktør James Comey, som ble sparket av Trump.

Kilder: BBC, Wikipedia, Washington Post, NTB

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.