Politikk

Dette bør du vite om Robert Muellers Russland-granskning

AP Photo/Susan Walsh/NTB/Scanpix.

AP Photo/Susan Walsh/NTB/Scanpix.

Artikkel av: NTB
14. september 2018 - 17.21

* Tidligere FBI-direktør Robert Mueller (74) ble 17. mai 2017 utpekt av USAs visejustisminister Rod Rosenstein som en uavhengig spesialetterforsker med ansvar for å granske russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016.

* Formelt har Justisdepartementet og Rosenstein gitt ham i oppdrag å etterforske om russiske myndigheter blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget i 2016, hvorvidt det finnes noen tilknytninger mellom Russland og personer som kan knyttes til president Donald Trumps valgkamp, samt alle andre saker som måtte dukke opp direkte i forbindelse med etterforskningen.

* Sistnevnte gir ham et ganske bredt ansvarsområde, noe flere eksperter tror innebærer at han også kommer til å se på om presidenten selv har brutt loven. Mueller kan dessuten selv be om utvidet mandat.

* Allerede før Mueller ble utnevnt måtte Trump sparke sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn da det kom fram at han hadde hatt kontakt med Russlands ambassadør Sergej Kisljak uten å informere om dette. Flynn ble senere tiltalt

* Justisminister Jeff Sessions har erklært seg inhabil i Russland-granskingen, etter at han unnlot å opplyse om flere møter med Kisljak i Washington. Også dette skjedde før Mueller overtok ansvaret for etterforskningen.

* Så langt har minst 33 personer blitt siktet, tiltalt eller dømt i løpet av Muellers etterforskning.

* George Papadopoulos ble siktet 3. oktober 2017. Han var en av Trumps åtte utenrikspolitiske rådgivere i valgkampen, og har erkjent seg skyldig i å ha løyet for FBI.

* 27. oktober ble Trumps tidligere valgkampleder Paul Manafort siktet. Han ble senere tiltalt for til sammen 18 lovbrudd, og kjent skyldig i åtte av dem – fem tilfeller av skattesvindel, to tilfeller av banksvindel, og for å ikke ha oppgitt en utenlandsk bankkonto. Manafort nektet hele veien skyld.

* 27. oktober ble også Manaforts forretningsparter Rick Gates siktet. Han erklærte seg skyldig, sa ja til å samarbeide med etterforskerne, og ble et sentralt vitne i rettssaken mot Manafort.

* 30. november ble Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn siktet. Han har erklært seg skyldig i å ha løyet til FBI om å ha kontaktet Russlands ambassadør på Trumps vegne.

* 2. februar i år ble Richard Pinedo, en mann fra California, siktet for identitetssvindel. Også han har erklært seg skyldig og samarbeider med Muellers etterforskning.

* 16. februar ble den London-baserte nederlandske advokaten Alex van der Zwaan siktet for å ha løyet om sin kontakt med Gates. Han var førstemann som ble dømt i forbindelse med etterforskningen, og måtte sone 30 dager i fengsel.

* Samme dag ble 13 russere og tre russiske selskaper siktet for en rekke lovbrudd, deriblant innblanding i valget. Et av de russiske selskapene har nektet skyld.

* 13. juli opplyste justisdepartementet at en storjury på Muellers anmodning hadde tiltalt 12 agenter fra russisk militæretterretning for blant annet hacking av demokratene før valget.

* 14. september melder amerikanske medier at Manafort vil inngå en avtale med påtalemyndigheten som innebærer at han erkjenner seg skyldig på to punkter: Konspirasjon mot USA og sammensvergelse om å hindre etterforskningen.

* En rekke store profiler er i tillegg avhørt i forbindelse med etterforskningen. Blant dem er Sessions, utenriksminister Mike Pompeo, Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon, og tidligere FBI-direktør James Comey, som ble sparket av Trump.

Kilder: BBC, Wikipedia, Washington Post, NTB