Politikk

USA beskylder Russland for å endre Nord-Korea-rapport

USA anklager Russland for å ha endret en FN-rapport om Nord-Korea for å skjule sanksjonsbrudd av russiske aktører. Samtidig avviser Nord-Korea hacking-anklager på det sterkeste.

Kim Jong-Un. Foto: AP Photo/Wong Maye-E

Kim Jong-Un. Foto: AP Photo/Wong Maye-E

Artikkel av: NTB
14. september 2018 - 07.19

Rapporten ble lagt fram av et uavhengig utvalg i forrige måned. Den viste en oversikt over innføringen av FNs sanksjoner mot Nord-Korea.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sa torsdag at en endret versjon av rapporten var blitt lagt fram for Sikkerhetsrådet i forrige uke.

– De siste ukene har Russland presset utvalget til å endre den uavhengige rapporten, som inkluderte sanksjonsbrudd som impliserer russiske aktører, sa Haley.

– Dette setter farlig presedens og sverter utvalgets viktige arbeid. Full implementering av FNs sikkerhetsråds resolusjoner forblir obligatorisk for alle medlemsland – inkludert Russland, sa hun.

De 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet må enstemmig godkjenne rapporten for at den kan offentliggjøres.

Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia stilte seg i august kritisk til at rapporten hadde blitt lekket til pressen, og motsatte seg offentliggjøring av rapporten. Han spesifiserte aldri hvilke områder av rapporten han hadde innvendinger mot.

Avviser anklager mot hacker

Samtidig avviser Nord-Korea på det sterkeste USAs anklager om at en nordkoreaner som arbeidet for myndighetene, sto bak noen av verdens største hackingangrep.

Nord-Koreas utenriksdepartement sier i en pressemelding fredag at personen USA viser til ikke eksisterer, og kaller det hele en svertekampanje.

Amerikanske myndigheter kunngjorde siktelser mot nordkoreanske Park Jin-hyok torsdag forrige uke.

Angrepene de hevder han sto bak, omfattet WannaCry 2.0-viruset, som rammet over 200.000 datamaskiner i 150 land, blant annet i Norge, dataangrepet mot Sony Pictures i 2014, og et nettinnbrudd mot sentralbanken i Bangladesh i 2016.

USA mener Park var «del av et komplott» og hovedperson bak de alvorlige angrepene «på vegne av den nordkoreanske regjeringen eller Koreas arbeiderparti».

Det nordkoreanske departementet advarer videre om at anklagene kan få konsekvenser for forholdet mellom Nord-Korea og USA.

(©NTB)