An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Politikk

Oppdatert

- EU avviser Italias budsjettforslag

EU-kommisjonen forkaster Italias forslag til statsbudsjett for 2019 og krever en ny versjon innen tre uker.

Artikkel av: NTB
23. oktober 2018 - 15.59

Det er første gang et land i eurosonen får budsjettforslaget i retur på denne måten, bekrefter EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis.

Han beklager situasjonen.

– Men vi ser ikke noe annet alternativ enn å be om dette, sier han.

Den italienske populistregjeringen får nå tre uker på seg til å utarbeide et nytt budsjettforslag.

EU-kommisjonens konklusjon er at det foreliggende budsjettforslaget utgjør et «spesielt alvorlig brudd» på budsjettreglene i eurosonen.

I forslaget legger Italia opp til et underskudd på 2,4 prosent neste år. Det er formelt sett innenfor EUs grense på maksimalt 3,0 prosents budsjettunderskudd for land i eurosonen, men vekker likevel alvorlig bekymring fordi planen vil bety at Italia ikke får betalt ned på sin allerede svulmende statsgjeld. Den ligger i dag på mer enn 130 prosent av Italias bruttonasjonalprodukt – mer enn det dobbelte av EUs øvre grense.

Den italienske regjeringen har forsvart seg med at pengebruken er helt nødvendig for å få opp den økonomiske veksten i landet.

Men EU-kommisjonen er ikke overbevist.

– Det kan være fristende å kurere gjeld med enda mer gjeld. Men før eller siden blir gjeldsbyrden for tung, sier Dombrovskis.