Politikk

USA slår sammen sitt Palestina-kontor med ambassaden i Jerusalem

USA har besluttet å slå sammen landets generalkonsulat for Palestina med den nye ambassaden i Jerusalem, opplyser USAs utenriksminister Mike Pompeo.

Foto: Brendan Smialowski/Pool Image via AP

Foto: Brendan Smialowski/Pool Image via AP

Artikkel av: NTB
18. oktober 2018 - 19.41

Ifølge ham skal det amerikanske generalkonsulatet, et separat kontor som tidligere har ivaretatt USAs forbindelser med palestinerne, erstattes av et nytt kontor for palestinske saker, underlagt USAs Israel-ambassade i Jerusalem.

– Beslutningen er tatt med utgangspunkt i vår verdensomfattende innsats for å bedre effektiviteten ved våre virksomheter i utlandet. Det dreier seg ikke om noe signal om å endre USAs politikk rundt Jerusalem, Vestbredden eller Gazastripen, uttalte Pompeo torsdag.

Generalkonsulatet i Jerusalem har i mange år fungert som en de facto amerikansk ambassade for palestinerne. Som en enhet under USAs Israel-ambassade i Jerusalem skal imidlertid virksomheten rent fysisk fortsatt være lokalisert der den holder til i dag, i hvert fall inntil videre.

Kunngjøringen ble raskt kritisert av palestinernes president Mahmoud Abbas' internasjonale rådgiver Nabil Shaath.

– Nå kutter president Donald Trump de siste båndene han fortsatt har med det palestinske folket. Han sier i praksis at Jerusalem er for Israel. Denne beslutningen har ikke noe å gjøre med fred. Den kompliserer fred og gjør fred umulig, sa han.

Trump valgte i fjor å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytte den amerikanske ambassaden til byen. Tidligere i år kuttet USA i bistanden til Palestina. Dette gjorde at de palestinske myndighetene valgte å kutte nær all kontakt med Trump-administrasjonen.

(©NTB)