Politikk

FN-sjef: – Verden er ute av kurs i klimakampen

Verden er på nåværende tidspunkt langt unna å nå sine felles forpliktelser i møte med klimautfordringene, advarer FNs generalsekretær António Guterres.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Artikkel av: NTB
3. desember 2018 - 13.09

– I sin plan om å redusere katastrofale klimaendringer er verden ute av kurs, sa Guterres under den offisielle åpningen av klimakonferansen COP24 mandag.

I sin tale til delegatene var Guterres tydelig på at verden ikke beveger seg fort nok for å begrense den globale oppvarmingen.

– Selv om vi har blitt vitner til store ødeleggelser verden over som følge av klimaendringene, gjør vi fortsatt ikke nok eller beveger oss fort nok for å redusere katastrofale klimaforstyrrelser, sa Guterres.

Mandag kan flere klimautsatte land be om umiddelbare tiltak for å redusere klimatrusselen.

Øystaten Fijis statsminister Frank Bainimarama, som ledet fjorårets COP-møte, oppfordret mandag alle nasjoner til å handle for å avverge klimakatastrofer.

– Gud forby dersom vi ignorerer de ufornektelige bevisene og forblir generasjonen som sviktet menneskeheten, uttalte han.

FN-konferansen startet i den polske byen Katowice søndag, hvor delegater fra nesten 200 land de neste to ukene skal følge opp Parisavtalen.

Parisavtalen ble vedtatt 12. desember 2015. Formålet er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader. Men disse målsettingene forutsetter raske kutt i klimautslippene. Innsatsen må tredobles hvis Paris-målene skal nås, har FNs miljøprogram UNEP advart i en fersk rapport.

(©NTB)