An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Politikk

Felix Tshisekedi ny president i Kongo

Valgkommisjonen i Kongo har erklært opposisjonslederen Felix Tshisekedi som valgvinner og landets nye president.

Foto: AP Photo/Jerome Delay

Foto: AP Photo/Jerome Delay

Artikkel av: NTB
10. januar 2019 - 06.37

Tshisekedi fikk 38 prosent av stemmene, som vil si 7 millioner stemmer, i Kongos første demokratiske valg.

Motstanderen Emmanuel Ramazani Shadary fikk 4,3 millioner stemmer, mens en annen opposisjonskandidat, forretningsmannen Martin Fayulu, fikk 6,3 millioner stemmer, opplyser valgkommisjonens leder Corneille Nangaa.

Flere meningsmålinger de siste dagene har vist at Fayulu ville trekke det lengste strået. Velgerne kunne velge mellom 21 kandidater.

Forventer uro

Offentliggjøringen av valgresultatet har vært utsatt siden valgdagen 30. desember. Årsaken har vært forsinkelser med telling av stemmene. I tillegg har det vært mye uro i landet som følge av valget. Det er varslet uro i det afrikanske landet etter at valgresultatet har blitt offentliggjort.

Onsdag var det et stort oppbud av politi, utstyr med vannkanoner, i hovedstaden Kinshasa. Innbyggerne mener det er et dårlig tegn og frykter opptøyer og uro.

Utsatt flere ganger

President Joseph Kabila, som har styrt Kongo siden farens død for 17 år siden, fikk ikke stille til valg for en ny periode. Opposisjonen i landet hevdet før valget at han planla å styre videre fra kulissene via sin håndplukkede kandidat, Shadary. Shadary sa for øvrig 6. januar at det var han som vant presidentvalget.

Presidentvalget i Afrikas nest største land skulle egentlig vært holdt i 2016 og er blitt utsatt flere ganger. Kongo håper å oppleve landets første fredelige maktskifte siden uavhengigheten fra Belgia i 1960.

Presset mot kongolesiske myndigheter for å respektere velgernes ønsker har vært stort. Det har kommet både fra det internasjonale samfunnet og fra den innflytelsesrike katolske kirken i landet. Kirken stilte med 40.000 valgobservatører under valget, men landets lover forbyr alle unntatt valgkommisjonen å kunngjøre de offisielle resultater.

(©NTB)