An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Politikk

Solberg støtter indiske jenter

Mensen ødelegger skolegangen for mange indiske jenter. Statsminister Erna Solberg (H) og tenåringene Seema og Manesha er enige om at sånn skal det ikke være.

Foto: Manish Swarup/AP

Foto: Manish Swarup/AP

Artikkel av: NTB
7. januar 2019 - 13.30
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

– Det er nesten like mange jenter og gutter som begynner på skolen, men det er flere jenter som dropper ut. De får bare tre-fire års skolegang og ikke en utdanning de kan bruke til noe, sier Solberg.

Statsministeren setter likestilling og utdanning for jenter på dagsorden under sitt første offisielle besøk til India. Hun besøkte mandag en skole i landsbyen Nithora i Ghaziabad, like utenfor New Delhi. Der støtter UNICEF en rekke tiltak for å få jentene til å bli på skolen.

– På skolen får vi jerntabletter og sanitetsbind, forteller Manesha (13) til NTB.

Verken hun eller Seema (14) synes det er flaut å snakke om mensen. De er med i en jenteklubb der de også lærer om hvilke rettigheter de har, lærer grensesetting og får styrket selvtillit. Jentene drar selv rundt med skuespill og dukketeater til andre landsbyer for å overtale familiene til å satse på jentenes skolegang, like mye som guttenes.

Jentedoer og holdninger

Egne jentetoaletter, tilgang til bind og muligheter til å vaske seg er enkle og viktige tiltak som virker. Mange familier har ikke råd til sanitetsbind, og dermed holdes jentene hjemme når mensen pågår.

Statsministeren peker også på holdningene til menstruerende jenter og kvinner.

– Man må endre samfunnets syn på om det er rent eller ikke rent. Det er bare en naturlig del av livet, understreker Solberg.

Statsministeren har gjort utdanning for jenter til sin internasjonale fanesak. Både utdanning og likestilling er blant FNs bærekraftmål, som Solberg har påtatt seg ansvar for å drive fram. I India er det nok å ta tak i.

Særlig i det fattige, konservative «hindubeltet» i nord, der Solberg var på feltbesøk mandag, er det nok av hindre i veien. Mange jenter får ikke engang starte livet, på grunn av selektiv abort. Men det er tegn til bedring, påpeker Solberg, etter at hun fikk delta på et foreldremøte på skolen i Nithora.

– Når foreldre sier at nå er de fornøyd med å ha to jentebarn, de trenger ikke ha flere graviditeter for å få den gutten som alle sa de skulle ha, da er det bevegelse fremover, sier hun.

Nektes adgang i templer

Menstruerende kvinner har den siste tiden vært del av en betent politisk sak India. Det brøt ut demonstrasjoner og sammenstøt etter at Høyesterett slo fast at kvinner i fruktbar alder ikke kan nektes adgang til enkelte hindutempler.

Indias statsminister Narendra Modi, fra det hindunasjonalistiske partiet BJP, er blant dem som har sagt seg uenig i høyesterettsdommen. Solberg regner ham likevel som en partner i kampen for likestilling, som er et av FNs bærekraftmål.

– Han er en partner for likestillingskampen på veldig mange andre områder, sier Solberg, som påpeker at dette også handler om trosfrihet. Hun håper likevel at holdningsarbeidet som blant annet skjer på skolene, vil hjelpe.

– Vi må avmystifisere det, så det blir en gammeldags idé, mener Solberg.

(©NTB)

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.