Politikk

Svenske partier enige om samarbeidsavtale

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern og Liberalerna er enige om en samarbeidsavtale, erfarer svenske medier. Til uka kan regjeringsspørsmålet være avklart.

Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB scanpix

Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
11. januar 2019 - 15.18

Forhandlingene om regjeringsspørsmålet er inne i en sluttspurt, opplyser flere ikke navngitte kilder til Aftonbladet og andre svenske aviser fredag.

Ifølge Aftonbladets kilder er de fire partiene enige om de vanskelige spørsmålene knyttet til arbeidsrett, utleieregulering og familiegjenforening, saker som førte til at forhandlingene gikk i stampe før jul. De skal også være enige i statsministerspørsmålet. De fire har ikke flertall i Riksdagen.

SVT nøyer seg på sin side med å slå fast at det foreligger et nytt forslag til overensstemmelse mellom Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna og Miljöpartiet.

I løpet av helgen blir det full møtevirksomhet i de fire partienes respektive partiorganer for å forankre samarbeidsavtalen. Ledelsen i Centern og Socialdemokraterna samler seg allerede fredag, mens et dypt splittet Liberalerna på sin side holder en åpen partikonferanse lørdag.

Ingen av de fire partiene har så langt bekreftet opplysningene i svenske medier.

– Kristersson tatt på senga

Både Centern og Liberalerna har sammen med Moderaterna og Kristdemokraterna vært med i den borgerlige Alliansen, som styrte Sverige i årene 2006-2014. Før jul i fjor stemte de likevel ned Ulf Kristersson, lederen for Alliansen største parti Moderaterna, som statsminister.

Selv om dette surnet forholdet mellom alliansepartiene erfarer Svenska Dagbladet at Centern også har hatt intensive samarbeidsforhandlinger med Moderaterna og Kristdemokraterna i løpet av den siste måneden.

Ifølge avisen kom opplysningene om at Centern og Annie Lööf skal være enige med Socialdemokraterna som en "total overraskelse" for Kristersson og Kristdemokraternas Ebba Busch-Thor.

Ifølge SVT foreligger det et mottilbud fra Kristersson om en samarbeidsavtale med Moderaterna og Kristdemokraterna, der Centern og Liberalerna får mulighet til å handle fritt i Riksdagen dersom de stemmer fram de to borgerlige partiene.

Fastlåst

Valget i Sverige i september i fjor endte med en fastlåst situasjon, siden Sverigedemokraterna (SD) havnet på vippen mellom høyre- og venstresiden. Ingen vil samarbeide med høyrepopulistiske SD, og etter valget har utallige og hittil mislykkede forsøk vært gjort på å danne en regjering som Riksdagen kan godta.

Socialdemokraternas leder Stefan Löfven har også tidligere forsøkt å få i stand et samarbeid mellom Centern, Liberalerne og sin nåværende regjeringspartner Miljöpartiet, men han ble nedstemt da forrige statsministeravstemning fant sted 14. desember.

Lööf kom med en knallhard kravliste og sa at Löfven «måtte føre en borgerlig politikk» hvis han skulle bli statsminister, noe som ble for mye å svelge for Socialdemokraterna.

Kan bli avklart til uka

En regjering med Socialdemokraterna, Liberalerna, Centern og Miljöpartiet vil ikke ha nok representanter til å ha flertall i Riksdagen, og vil trolig være avhengig av støtte fra Vänsterpartiet.

Liberalerna og Centern har tidligere utelukket å gi Vänsterpartiet innflytelse. Vänsterpartiet har på sin side kommet med sin egen liste over krav som må innfris dersom de skal støtte et regjeringsalternativ.

Riksdagens leder Andreas Norlén har kalt inn lederne for de åtte partiene i den svenske nasjonalforsamlingen til nye møter mandag neste uke.

Målet er å avklare hvem som blir den neste han fremmer som statsministerkandidat, og en ny statsministeravstemning i Riksdagen er planlagt onsdag 16. januar.

(©NTB)