Politikk

Statsministeren markerte byggestarten på nytt universitetsbygg

Om fem år skal Norges største forsknings- og undervisningsbygg stå klart på Blindern i Oslo. Statsministeren tok det første jafset med gravemaskinen.

Erna Solberg i en gravemaskin instruert av Erling Sande markerer byggestart på det som blir Norges største universitetsbygg, Livsvitenskapsbygget ved Universitetet i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Erna Solberg i en gravemaskin instruert av Erling Sande markerer byggestart på det som blir Norges største universitetsbygg, Livsvitenskapsbygget ved Universitetet i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Artikkel av: NTB
8. februar 2019 - 15.53

Når man skal markere starten på byggingen av et 66.700 kvadratmeter stort undervisningsbygg, holder det ikke med det tradisjonelle spadetaket. Statsminister Erna Solberg (H) satte seg derfor inn i førerhuset på en gravemaskin da hun satte i gang arbeidene i Oslo fredag.

Livsvitenskapsbygget på Blindern i Oslo kommer til å huse 1.600 studenter og 1.000 ansatte når det etter planen skal innvies i 2024. Kostnadsrammen er på 5,7 milliarder kroner, pluss at vitenskapelig utstyr og inventar vil koste drøye 1,1 milliarder kroner.

– Forskning innen livsvitenskap bidrar til at vi får bedre behandling av kreftsykdommer, nevrologiske lidelser, demens og immunsykdommer – for bare å nevne noen eksempler. Når det nye bygget står ferdig, skrus satsingen på livsvitenskap opp flere hakk, sier Solberg.

Også forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) deltok på markeringen.

– Livsvitenskapsbygget skal fremme omstilling og vekst, og det vil huse det beste og mest moderne utstyret som kreves for å drive forskning i verdensklasse, slo hun fast.

Livsvitenskapsbygget skal etter planen kun ha halvparten så stort klimagassutslipp som et standardbygg av samme størrelse. Overskuddsenergi fra nabobygget skal også utnyttes, og i tillegg legges det opp til å kunne produsere lokal, grønn elektrisitet fra en solcellepark på taket.

(©NTB)