Politikk

Iran med utstrakt hånd til Saudi-Arabia

Irans utenriksminister Javad Zarif insisterer på at Iran ønsker seg et godt forhold til erkefienden Saudi-Arabia.

rans utenriksminister Mohammad Javad Zarif på Asia Society i New York. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix

rans utenriksminister Mohammad Javad Zarif på Asia Society i New York. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
2. mai 2019 - 17.31

– Vi har et svært godt forhold til Qatar, Kuwait og Oman. Vi håper å få et lignende forhold til Saudi-Arabia, Bahrain og De forente arabiske emirater, sa Zarif under konferansen Asian Cooperation Dialogue i Doha i Qatar onsdag.

Utspillet kom dagen før USAs sanksjoner mot Iran også begynte å gjelde oljeeksport til land som tidligere har hatt unntak.

Denne uka måtte et iransk oljetankskip med mannskap på 26 søke hjelp i Jeddah i Saudi-Arabia etter å ha fått motortrøbbel i Rødehavet tirsdag.

Det er uklart hvor skipet var på vei og hvor det nå befinner seg.

Under onsdagens konferanse i Doha sa Zarif at Iran også ønsker seg en fredelig løsning på konflikten mellom Saudi-Arabia og Qatar.

– Vi mener fortsatt at presset mot Qatar er i strid med internasjonal lov, sa han.

I 2016 brøt Saudi-Arabia forbindelsen med Iran etter at demonstranter i Teheran satte fyr på den saudiarabiske ambassaden. Bakgrunnen for protesten av Saudi-Arabias henrettelse av en sjiamuslimsk religiøs leder.

Året etter iverksatte Saudi-Arabia, Bahrain og Emiratene en handels- og reiseboikott mot Qatar fordi landet ikke ville innta samme harde linje overfor Iran som de andre sunnimuslimske landene ved Persiabukta.

Qatar har klaget Saudi-Arabia og Emiratene inn for blant andre FNs internasjonale domstol (ICJ), Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart og Verdens handelsorganisasjon.

(©NTB)