Reise

Fikk to businessbilletter til Kina «nesten gratis»

De fleste har et eller annet bonusprogram når de er ute og flyr, kanskje uten å tenke så mye over det. Vi testet hvor lett det kan være å få de gode billettene og overnatting til halv pris.

Den kinesiske mur. Foto: KinaReiser.

Den kinesiske mur. Foto: KinaReiser.

Artikkel av: Stein Ove Haugen / Glenn Martinsen
20. oktober 2017 - 13.41

Det tar tid å samle bonuspoeng, i alle fall om man kun skal samle det ved å fly. Innen Europa gir hver strekning ofte ikke mer enn 1500 poeng. Langdistanse mer, men ikke mange. Vanlig reisende flyr ikke ofte nok til at det blir mye poeng av det.

De siste årene har det imidlertid kommet kredittkort der man samler poeng på all bruk. Med for eksempel American Express, eller et masterkort fra DNB,  kan man få 20 bonuspoeng for hver hundrelapp man bruker.

Mat må man jo ha uansett og har man et forbruk på ferier, mat, klær, fritid etc. på for eksempel 100.000 på kortet i løpet av et år, er det 20.000 eurobonus poeng bare der. Og dette vil ofte utgjøre langt mer enn de poengene man kan samle ved å fly normalt.

2 for en 1

Etter en stund, uten å tenke så mye på å bruke bonuspoeng, hadde det for vårt vedkommende samlet seg opp en god del poeng. Og disse poengene må brukes om de ikke bare skal få fly sin vei.

American Express har for eksempel også 2 for 1 Companion Ticket, dersom man har hatt et totalt forbruk på 100.000 kroner på kortet i løpet av ett år. 

Vi kontaktet Amex for å høre hvilke muligheter vi hadde. De gode bonusbillettene har tidligere vært vanskelige å få, så vi tenkte det var lurt å være tidlig ute. Ønsket reisemål var Beijing. Reisedato 11 måneder frem i tid.

Vi fikk opplyst at ikke bare var det ledig, men også at to businessbilletter var mulig til 140.000 poeng pr. stykk. Med en oppsamlet Companion Ticket fikk vi derfor den ene billetten uten å bruke poeng.

Med en veiledende pris på de to businessbillettene til Beijing på rundt 50.000 kroner var det en grei løsning. Nå må man riktignok betale flyavgifter på rundt 2700 per person. Men opp mot veiledende pris per billett er dette en beskjeden sum.

Hotell til halv pris

Det er ikke alltid at store hotellsider som hotels.com gir den beste prisen. Gode hoteller er langt rimeligere i Kina enn hva man er vant til i Europa, med byer som for eksempel London og Paris.

Vårt søk på hotels.com gave et godt sentralt fem stjerners alternativ til rundt 2000 kroner per natt, 4000 for en suite.

Et eget søk på hotellets hjemmeside gav imidlertid suiten på 65 kvm til rett i overkant av 2000 per natt om vi bestilte i veldig god tid. 

Vår konklusjon er at det er mulig å få til gode alternativer om man planlegger litt. Med planlegging et års tid i forveien er det også mulig å finne gode alternativer og optimal bruk av bonuspoeng. 

Kort oppsummert - tips

- Bruk et kredittkort som samler poeng. Kun fly gir relativt sett lite poeng.

- Planlegg i god tid.

- Det året du har tenkt å bruke poeng, ta et program med Companion Ticket der du får en ekstra passasjer med gratis.

- Businessbilletter på langdistanse er relativt sett den beste bruken om kan klarer å få tak i de, da de koster 4–5 ganger så mye som vanlige billetter, men kun krever 50 prosent mer poeng.