Reise

Reisetips: Glem sosiale medier når du er i Kina

Er du i Kina kan du like gjerne glemme sosiale medier og Google.

Fra Shanghai, Kina. Foto: Øystein Byberg, Hegnar.no

Fra Shanghai, Kina. Foto: Øystein Byberg, Hegnar.no

Artikkel av: Øystein Byberg
19. oktober 2017 - 12.12

Bruk av sosiale medier som Twitter, Facebook, YouTube, Instagram og Snapchat har nærmest blitt en integrert del av livene våre. Vi tenker ikke over det. Det gjør du i det du ikke lenger har tilgang til disse mediene.

Vi fikk en aha-opplevelse i Kina denne uken. Der har du nemlig ikke tilgang til de vanligste vestlige sosiale mediene. Bakgrunnen er den kinesiske muren; «The Great Firewall».

Tidligere i år advarte myndighetene i Beijing om at internett ikke skulle bli en ny «slagmark». I stedet vil landet styre sin egen cyber-kapasitet. Dette er en del av landets modernisering av militæret.

Kina hjelper militærets viktige rolle med å «forsvare den nasjonale cyberspace-suvereniteten, sikkerheten og utviklingsinteresser», het det ifølge Reuters i strategien som ble lagt frem i månedsskiftet februar/mars.

I tillegg til å blokkere sosiale medier, har du heller ikke tilgang til Google i Kina. Det var det største savnet vårt; for eksempel å ikke kunne brukte Google Maps til å navigere i en ukjent by.

I stedet fikk gode gamle Kvasir sin renessanse som søkemotor.

Mange bedrifter bruker Gmail som sin e-post-tjeneste. Heller ikke dette får du lett tilgang til i fra Kina.

PS: Bor det en liten «hacker» i deg er det mulig å unngå problemene i Kina ved hjelp av VPN-tjenester, men for menigmann er løpet kjørt dersom du ikke har googlet oppskriften FØR du drar.

Det viste seg at det er mulig å få tilgang til de etterlengtede mediene ved å bruke mobilt bredbånd, men da løper taksameteret svært fort. Er du ikke bevisst, er hele datakvoten brukt opp før du har kommet deg fra flyplassen.