Reise

Her får nordmenn feriemage

Rekordmange nordmenn får mage- og tarmsykdommer på reise. 

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
15. november 2017 - 08.50

- Vi fikk inn 4.040 skader i årets sommermåneder. Det er rekordhøyt og vi har sett en jevn økning på feriemage de siste tre årene, sier skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring, Therese Nielsen.

Saker relatert til mage- og tarmsykdommer økte med seks prosent sammenlignet med i fjor. Gjennomsnittlig forsikringsutbetaling som følge av magetrøbbel sist sommer lå på rundt 10.000 kroner.

- Vi ser at nordmenn stadig finner nye reisemål. Vi blir på mange måter vårt eget reisebyrå og setter sammen vår egen reiserute, sier Nielsen.

- Saker med såkalt feriemage blant norske reisende, som vi har hjulpet i årene 2014-2016, så er Spania klart nummer en etterfulgt av Thailand og Tyrkia, sier Karin Tranberg, direktør for Medisinsk divisjon i SOS International.

- Utviklingen i antall saker trenger ikke være et uttrykk for bedre eller dårligere hygiene i de forskjellige land. Når andelen av mageinfeksjonssaker i Tyrkia har gått ned, kan det skyldes at mange nordmenn de senere år har unngått Tyrkia som reisemål på grunn av den politisk uroen, sier Tranberg.

Tranberg anbefaler å unngå springvann, passe på at isbiter er av flaskevann, og å styre unna trallene på gata som tilbyr raske retter. Turister bør også holde seg unna løse dyr da rabies forekommer i mange land.

I disse landene oppstår feriemage oftest blant nordmenn:

  1. Spania
  2. Thailand
  3. Tyrkia
  4. Hellas
  5. Bulgaria
  6. Kypros
  7. Filippinene
  8. USA
  9. Indonesia
  10. India