Reise

Nordmenn er ferieekstremister

Ingen har mindre behov for ferie fra jobben enn nordmenn. Men å droppe ferien kommer ikke på tale.

Ferie - Foto - Scanpix

Ferie - Foto - Scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
27. januar 2018 - 07.39

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Expedia er behovet for ferie i land som India, Sør-Korea og Japan ekstremt. Minst desperate etter ferie i verden er nordmenn, skriver forskning.no.

Nordmenn er altså aller minst desperate i verden etter å komme seg vekk fra jobben noen dager. Men samtidig svarer rundt halvparten av nordmenn at de ikke føler at de får nok ut av ferien, og gjerne kunne ha tenkt seg å feriere litt mer.

Tar ut alle fridager

Resultatet som viste at vi er minst misfornøyde, kan kanskje ses i sammenheng med et resultat fra den samme spørreundersøkelsen i 2014. Da viste det seg nemlig at nordmenn sjelden går glipp av muligheten til å ta seg en fridag.

Mens lønnsmottakere over store deler av verden ikke har samvittighet til, eller ikke våger, å ta ut alle feriedagene de har krav på, er dette en lite kjent problemstilling for arbeidstagere i Norge.

Globalt unnlater én av tre å ta ut ferien de har opptjent, viste undersøkelsen i 2014. I Norge tar de aller fleste av oss ut all ferie.

Forståelsesfulle sjefer

Undersøkelsen i 2016 viste at ingen andre har sjefer som i så stor grad mener det er helt greit at de ansatte stikker på ferie.

I Norge føler 82 prosent av arbeidstagerne at sjefen oppmuntrer dem til å ta ut ferien de har krav på, som også er en verdensrekord.

I Sør-Korea og Japan har henholdsvis 19 prosent og 18 prosent av arbeidstagerne skyldfølelse mens de sitter på badestranda. I Norge var det ifølge undersøkelsen ikke én eneste person som hadde dårlig samvittighet.