An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Reise

Du tar vel ikke ut valuta på flyplassen i Norge?

Det kan bli dyrt.

Terminal C på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Hegnar.no

Terminal C på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Hegnar.no

Artikkel av: Øystein Byberg
2. august 2018 - 14.47

Tar du ut penger på flyplassen før du drar på ferie? Det kan bli unødvendig dyrt.

– Det er ti prosent dyrere å ta ut utenlandsk valuta før avreise, sier daglig leder i Dinero.no, Anders Fagereng. Han råder alle til å ta ut kontanter når man ankommer feriedestinasjonen.

Uttak på flyplassen og vekslingsfilialer i Norge gir ufordelaktig vekslingskurs på de fleste utenlandske valutaer, melder den kommersielle forbrukerportalen.

De fleste av nordmenns reisemål har gode infrastrukturer når det kommer til betalingsteknologi ­– som regel tilfredsstiller de i hvert fall de behovene vi som turister har.

Det er sjelden en storjobb å snuse fram nærmeste minibank når man ankommer feriedestinasjonen, og det er anbefalt å bruke disse lokalt framfor å ta ut penger i minibanken på Gardermoen, Værnes eller Kjevik. Du bør også unngå valutavekslingsfilialer.

– Det koster å behandle kontanter, og filialene og bankenes utgifter er det til syvende og sist du som sluttkunde som dekker når du tar ut utenlandsk valuta i Norge før du drar på ferie. Valutakursene er nemlig dårligere her enn kursen du får hvis du tar ut penger i utlandet, sier Fagereng.

DNB og Nordea er blant bankene som har minibanker plassert på flyplasser rundt omkring i Norge. Dinero.no har analysert og sammenlignet disse valutakursene med kursen du får hvis du lar betalingsnettverket i kortet ditt avgjøre valutaen. For både britisk pund, euro og thailandsk baht er kursen dårligere i Norge, etter forbrukerportalens undersøkelser.

I norske bank- og kredittkort er Visa og MasterCard de vanligste betalingsnettverkene. Det er disse som avgjør hvilken kurs du får dersom du hever kontanter eller betaler i terminaler med fremmed – altså ikke-norsk – valuta i utlandet.

– Sammenligner man kursene, ser man at Visa og MasterCard gir mer valuta for pengene enn bankene og vekslingsfilialene i Norge, hevder Fagereng.

Tar man eksempelvis ut 20.000 thailandske baht i en DNB eller Nordeas minibank på flyplassen vil det koste nærmere 500 kroner ekstra sammenlignet med om du tar ut pengen i en minibank i Thailand. 20.000 baht tilsvarer i overkant av 5.000 norske kroner.

Tar du ut lommepengene til ferien på destinasjonen har du potensielt allerede unngått å kaste penger ut vinduet. Lite hjelper det dersom du har et kredittkort eller et debetkort som krever gebyr for kontantuttak.

– Noen kort krever så mye som 30-40 kroner per uttak, og ofte mer enn dette også. Vi råder alle om å undersøke kortets prisliste og se om du må betale unødvendig mye for å ta ut penger i utlandet. Hvis dette er tilfelle, anbefaler vi at du bytter til et gebyrfritt kort i god tid før avreise, sier Fagereng.

Se også: Dette bør du vite før du tar ut penger i utlandet

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.