Tech

Platebransjen skremt:

Rio forsøkt stoppet Når Diamond Multimedia slapp Rio på markedet ble det straks utløst et ramaskrik hos platebransjen i USA. Selskapet ble raskt anmeldt til en lokal dommer for å få et forbud mot salg av enheten.

1. februar 1999 - 14.42

Hva er den så redd for? For platebransjen er det viktig å ivareta rettighetene til de artistene de har i sin stall. Det er de som gir dem inntekter, samtidig som plateselskapene også sørger for at artistene tjener penger på det de leverer. Et såkalt gjensidig avhengighetsforhold. Hva er den så redd for? For platebransjen er det viktig å ivareta rettighetene til de artistene de har i sin stall. Det er de som gir dem inntekter, samtidig som plateselskapene også sørger for at artistene tjener penger på det de leverer. Et såkalt gjensidig avhengighetsforhold.

Skjønt med Internet endres så mye og skapes så mange muligheter at det blir en vegg med trussler mot platebransjens inngrodde strukturer.

Rio og MP3 har bare vært katalysatoren. Årsaken er blant annet at kvaliteten er så bra. I tillegg ser plateselskapene at deler av deres kake her kan bli spist opp. Det eneste som skal til er at et nystartet plateselskap standardiserer på MP3 med Internet som distribusjonskanal.

Med Internet blir det også såre enkelt for nye artister å gå veien rundt plateselskapene.

Det er en gedigen trussel, og det er den smertelig klar over.

Feil mål En kan likevel undres når en organisasjon som RIAA setter i gang et stormløp mot en liten enhet som på mange måter er passiv i denne sammenhengen. Rio er ganske enkelt ikke noe annet enn en ren avspiller. Det sitter riktignok en dekoder for å håndtere et MP3 signal, men den rene prosesseringen av lyden må skje på en datamaskin. Eventuelt kan filene lastes ned fra Internet.

At RIAA ikke har reagert før Rio viser bare at den ikke har skjønt hva som kommer eller i det lengste håpet at det ikke skulle skade dem. Akterutseilt før start. Det er PCen og Internet som er trusselen. Ikke Rio.

Hør bare på denne. Et av de mer kjente bandene i denne verden opplevde at deres låter ble kodet og publisert ute på Internet av noen interesserte fans. Plateselskapet ville umiddelbart ta tak i disse ungdommene, trekke dem inn for en domstol og så sørge for at de fikk maksimal straff for innsatsen.

Gruppe ville det annerledes. De fant det disse fansene hadde gjort som så interessant at de satt dem opp som ansvarlige for deres hjemmesider på Internet, komplett med MP3 filer og alt mulig annet. Guttene fikk betaling for innsatsen også.

Resultatet var at de hentet en fordel ut av det hele, også i form av økt salg av deres rene CD utgivelser. Enda en bransjen med Internet aha-opplevelsen.

Og de er ikke de eneste som begynner å se på denne distribusjonsformen nå. Går en ut på www.mp3.org vil en finne mange andre som også har gjort sine valg. Mange har valgt å gjøre alt på egenhånd uten kontakt med plateselskapene, noe som jo også fører til at de henter hele gevinsten av sitt eget arbeid.

Dermed var enda en gammel bransjestruktur knust av Internet.

Hva er Rio? Rio er faktisk ikke noe mer enn en ren avspiller av MP3 filer. Filene legges ut på en flashminnebrikke og som deretter plassert inn i avspilleren Rio. En slags moderne WalkMan - utenfor platebransjens kontroll.

Benytter man brikker med en kapasitet på 32 eller 64 MB (96MB er like rundt hjørnet) så vil man kunne få med seg et ganske pent utvalg med låter. Men det verste er at mye musikk kan lates ned via Internet - gratis.

Rio er i tillegg liten og siden mediumet er en flashminnebrikke lar den seg forstyrre av ulike aktiviteter som hopping og dansing og slag. Den inneholder ingen bevegelige deler.