<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina fjerner karantenekrav for tilreisende fra utlandet

Karantenekravet for folk som ankommer Kina, skrotes fra 8. januar, opplyser myndighetene. Samtidig rammes landet av voldsom smitteøkning.

Publisert 26. des. 2022 kl. 19.15
Oppdatert 26. des. 2022 klokken 21.07
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 467 ord
Bloomberg

Den nasjonale helsekommisjonen kunngjorde mandag nye oppmykinger i koronareglene. Siden mars 2020 har passasjerer som ankommer Kina, vært tvunget til å oppholde seg i karantenesentre. Varigheten på karantenen ble nedjustert fra tre uker til sju dager i sommer, og deretter til fem dager i november.

Når kravet om obligatorisk karantene skrotes, vil tilreisende kun behøve en negativ PCR-test for å komme inn i Kina – tatt 48 timer før avreise.

Smitteøkning etter kursendring

Oppmykingen er et ledd i myndighetenes beslutning om å nedjustere covid-19-beredskapen fra øverste til nest øverste nivå.

Kina gikk 7. desember brått bort fra den strenge strategien om nullsmitte som har rådet siden pandemien startet. Det skjedde i kjølvannet av flere protester fra befolkningen mot massenedstenginger, testing og karantener.

Kina opplever nå den kraftigste smitteøkningen i verden etter at svært strenge restriksjoner hadde beskyttet innbyggerne mot koronaviruset i snart tre år.

Det har medført stort press på sykehus og begravelsesbyråer.

Xi oppfordrer til patriotisme

Studier anslår at om lag én million mennesker kan komme til å dø av covid-19 i Kina de neste månedene. Mange av innbyggerne opplever mangel på medisin samtidig som akuttmottakene er overbelastet med eldre pasienter som ikke er fullvaksinert.

– På nåværende tidspunkt står forebyggingen og kontrollen av covid-19 overfor en ny situasjon og nye oppgaver, sa Xi mandag ifølge den kinesiske rikskringkastingen CCTV.

– Vi bør iverksette en patriotisk helsekampanje på en mer målrettet måte, styrke samfunnets forsvar for å forebygge og kontrollere epidemien og beskytte folks liv, sikkerhet og helse på en passende måte, sa han videre.

Fulle intensivavdelinger

Kina rapporterer nå kun dødsfall som koronarelaterte når smittede dør av lungebetennelse eller lungesvikt. I desember er det kun rapportert inn seks koronarelaterte dødsfall – til tross for mange meldinger om at familier opplever å ha mistet sine nærmeste.

Nyhetsbyråene AFP og AP har i julen snakket med krematorier og akuttmottak i Kina som forteller om uvanlig høye dødstall og overfylte intensivavdelinger.

Helsekommisjonen sa søndag at de vil slutte å publisere daglige smitte- og dødstall. Men de siste dagene har helsemyndighetene i den velstående kystprovinsen Zhejiang anslått at rundt én million innbyggere smittes av korona daglig.

Kystbyen Quingdao anslår rundt 500.000 nye smittetilfeller hver dag, mens industribyen Dongguan i sør opererer med et anslag på 300.000.

Turisme

De nasjonale regelendringene som trer i kraft tidlig på nyåret, er et stort skritt i retning av full gjenåpning av grensene.

De strenge tiltakene har de siste tre årene hindret kinesere flest i å reise utenlands og kraftig redusert antallet utlendinger som jobber eller studerer i Kina.

Kinas helsekommisjon sier de gradvis vil gjøre det lettere for enkelte utlendinger å komme inn i landet, men det omfatter ikke turister. Samtidig antyder myndighetene at kinesere etter hvert vil få reise utenlands som turister igjen. Reiselivsnæringen i mange land mistet en viktig inntektskilde da kinesiske turister uteble.

I Kina har de strenge smitteverntiltakene bremset økonomien, økt arbeidsledigheten og tvunget flere bedrifter ut i konkurs.