<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeaksje faller tungt etter full stans

Det er knyttet stor usikkerhet til Tawke-lisensen i Kurdistan i Irak. Det skaper hodebry for DNO. 

Publisert 11. mai 2023 kl. 09.01
Oppdatert 11. mai 2023 klokken 10.33
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 733 ord
USIKKERHET: DNO faller fra start. Foto: Reuters

SIOFF        

(Saken oppdateres gjennom børsdagen)

Oslo Børs åpnet i grønt torsdag. Rundt kl. 10.30 står hovedindeksen i 1.213,48 opp 0,79 prosent.

Oljeprisen

Et fat Brent-olje koster i skrivende stund 76,93 dollar , opp 0,5 prosent. WTI-oljen stiger 0,6 prosent til 72,96 dollar pr. fat. Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 76,28 dollar da Oslo Børs stengte i går – 0,72 dollar lavere enn nå.

Nedgangen i amerikanske bensinlagre var høyere enn ventet og bidrar til å støtte oljeprisene, skriver Reuters. Bloomberg trekker frem dollarsvekkelse og tilbudsforstyrrelser som grunner til prisoppgangen.

Råoljeforsyning fra Canada har blitt rammet av en rekke skogbranner over hele Alberta. I Midtøsten sier Irak at de fortsatt venter på at Tyrkia skal starte eksporten igjen gjennom Ceyhan-havnen. Sistnevnte påvirket DNO i stor grad, som i dag la frem kvartalsrapport der det gikk frem at de skalerer ned investeringene i området dramatisk

DNO-aksjen faller 5,7 prosent fra start.

– Seneste inflasjonstall fra Kina viser tegn til ujevn økonomisk bedring, sier Ravindra Rao, råvarestrateg i Kotak Securities til Bloomberg. Prisstigningen var den svakeste på to år. 

– Til tross for dette bidrar forsyningsforstyrrelsene fra Irak og Canada å skape et gulv for prisene, legger han til.

Equinor er ned 2,5 prosent, mens Aker BP stiger 0,5 prosent. Førstnevnte går ex. utbytte på 9,45 kroner. 

Bevegelser

Et kobbel med selskaper har lagt frem kvartalstall for første kvartal i morgentimene, og det preger naturligvis bevegelsene ut fra startblokkene.

Teknologiselskapet Itera hadde en omsetning på 230 millioner kroner i kvartalet, mot 176 millioner kroner samme kvartal året før.

Selskapet forventer å se en gradvis forbedring av lønnsomheten gjennom 2023, med et «økende volum av migrasjon og moderniseringsengasjementer som forbedrer den generelle lønnsomheten til Itera». 

Slikt liker investorene og sender aksjen rett opp 15,9 prosent på Oslo Børs

Mandag kollapset eiendomsaksjen SBB i Sverige. Det kan få konsekvenser for norske Entra, som i også la frem tall for første kvartal. 

Svært sannsynlig at aksjonærene taper verdiene sine, sier investor Peter Hermanrud til Finansavisen, som vedder på kursras i svenske eiendomsaksjer.

John Fredriksen går nå motstrøms og lastet opp for milliardbeløp i et annet svensk eiendomsselskap etter at eiendomsgigant SBB kollapset på Stockholm-børsen

Entra-aksjen stiger 0,8 prosent i dag etter tallslippet og Hermanrud-advarselen. Tallene viste at marginene går i riktig retning. Det seneste året er aksjen ned 30 prosent.  

For traderne er det REC Silicon som er det mest spennende i dag. Pengebeholdningen krympet massivt i første kvartal. Samtidig førte svekkelsen av kronekursen med seg en real valutasmell.

Siem Offshore 20-doblet driftsresultatet og aksjen stiger 4,8 prosent. 

TGS rapporterte omsetning på drøyt 1,8 milliarder kroner, en oppgang på nesten en halv milliard i forhold til første kvartal i 2022, hvor omsetningen var på 1,3 milliarder. Det er på linje med Pareto Securities estimater, og de venter små estimatendringer etter rapporten. Aksjen faller 0,5 prosent. 

Link Mobility har slitt med høy gjeld, men analytiker Petter Kongslie tror denne vil falle kraftig de neste årene. 

– Da skal aksjen mer enn doble seg, sier han til Finansavisen.

Veidekke leverte minusresultat i første kvartal, men bygget opp ordreboken til over 43 milliarder kroner. Aksjen stuper 12 prosent, men nedturen er påvirket av at aksjen i dag også går ex. utbytte på 7,75 kroner. 

Norsk Hydro faller tungt ned 8,8 prosent som følge av at aksjen handles ex. utbytte på 5,65 kroner. Finansavisens cover i papiravisen var i dag at selskapet får 1,7 millioner kroner i statsstøtte pr. ansatt

Magnus Halvorsen, Edvin Austbø og Celina Midelfart tredoblet verdiene på tre uker i fjor vår da de gikk inn i én aksje. Ett år senere er gevinsten borte, riggene er uten kontrakt og kriseemisjon måtte hindre brudd på låneavtalen.

Sterkt i laks

SalMar fikk et operasjonelt driftsresultat på 1,9 milliarder kroner i første kvartal. Det var langt bedre enn hva analytikerne ventet på forhånd. Aksjen stiger 5,5 prosent.

ABG Sundal Collier skriver at driftsresultatet var 12 prosent høyere enn konsensus drevet av sterke tall for oppdrettsvirksomheten i Midt-Norge og salgs- og industrisegmentet.

Selskapet fastholder forventningen om et slaktevolum i 2023 på 243.000 tonn i Norge, 16.000 tonn for Island og 37.000 tonn for Skottland. SalMar forventer noe høyere slaktevolum og et lignende kostnadsnivå i andre kvartal 2023 sammenlignet med første kvartal 2023.

ABG Sundal Collier venter en oppjustering av konsensusestimatene for driftsresultat i 2023 med 2-4 prosent etter rapporten.

«Alt i alt en sterk rapport fra SalMar. Aksjen har vært svak i forkant av tallene, delvis på grunn av svake resultater fra sammenlignbare selskaper i Midt-Norge, og vi vil derfor sannsynligvis få en positiv aksjekursreaksjon i dag», skriver meglerhuset.

Flere aksjer kommer fortløpende.