<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

WTO: Kinas straffetoll på amerikanske varer ulovlig

Tollen Kina innførte på en rekke amerikanske varer som svar på USAs toll på kinesisk stål og aluminium, bryter de internasjonale handelsreglene, fastslår WTO.

Publisert 16. aug. 2023 kl. 18.33
Oppdatert 16. aug. 2023 klokken 18.35
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 114 ord
ULOVLIG TOLL: Kinas president Xi Jinping.  Foto: Reuters

Et ekspertpanel oppnevnt av Verdens handelsorganisasjon (WTO) for å løse en av mange konflikter i handelskrigen mellom Kina og USA sier Kinas «ekstra tolltiltak ikke er i tråd med» handelsavtalen Gatt.

Frukt og svinekjøtt er blant de 128 produktene som ble rammet da Kina i 2018 innførte toll på importvarer verdt 3 milliarder dollar.

I USA blir beskjeden fra WTO mottatt med glede. Talsperson Sam Michel sier den er en anerkjennelse av at Kina «slo ulovlig tilbake med falsk vernetoll».

Kinas næringsdepartement sier de tar WTO-avgjørelsen til etterretning, men legger til at det underliggende problemet er USAs «egenmektige og proteksjonistiske atferd». De mener mottiltaket var legitimt og krever at USA opphever tollen på kinesisk stål og aluminium.

(NTB)