<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Petoro leverte 54 mrd. kroner mindre enn i fjor

Petoro leverte 54 milliarder kroner mindre til staten enn i samme periode i fjor, men bidro likevel med 180 milliarder kroner til statskassen.

Publisert 2. aug. 2023 kl. 13.49
Oppdatert 2. aug. 2023 klokken 13.52
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 226 ord
KRAFTIG FALL: Petoro leverte 54 milliarder kroner mindre til staten enn i samme periode i fjor. Her avbildet er adm. direktør i Petoro Kristin Kragseth. Foto: Petoro

Det statlige oljeselskapet Petoro har levert en netto kontantstrøm fra Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) på 180 milliarder kroner pr. andre kvartal 2023. Det fremgår av en pressemelding onsdag.

Dette utgjør en nedgang på 54 milliarder kroner sammenlignet med samme periode i fjor. Petoro forklarer denne nedgangen med reduserte olje- og gasspriser, samt planlagte og uplanlagte produksjonsstanser.

Netto kontantstrøm for andre kvartal isolert var på 63 milliarder kroner. I årets første kvartal leverte selskapet 117 milliarder kroner til staten, som var en økning på fire milliarder kroner sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Samlet olje- og gassproduksjon for halvåret var 1004 tusen fat oljeekvivalenter per dag (kboed), 32 kboed lavere enn for samme periode i fjor.

– Til tross for synkende gasspriser og enkelte produksjonsstanser i andre kvartal leverte Petoro nok et godt kvartalsresultat. Det viser at SDØE-porteføljen med over en million produserte fat per dag er solid og skaper resultater, sier adm. direktør i Petoro, Kristin F. Kragseth.

Ifølge Petoro er det utsikter til høye inntekter og en sterk kontantstrøm de kommende årene, der feltene Troll og Johan Sverdrup utgjør grunnstammen i SDØE-porteføljen. I mai satte Johan Sverdrup en produksjonsrekord på 755.000 fat olje pr. dag, som alene utgjør en tredjedel av norsk oljeproduksjon og om lag syv prosent av den daglige etterspørselen i Europa. Dette feltet alene bidrar med nesten fire nye milliarder kroner til oljefondet hver uke, opplyses det.