<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oppfordrer til fullstendig embargo

Iran oppfordrer til fullstendig embargo mot Israel av islamske land.

Publisert 18. okt. 2023 kl. 15.43
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 284 ord
BOIKOTT: Irans utenriksminister Hossein Amirabdollahian (venstre) sammen med Syrias utenriksminister Faisal Mekdad (høyre). Foto: STR

Iran har kalt for en oljeboikott mot Israel, noe som gir ytterligere medvind for oljeprisen. Iran ber om boikotten som en respons mot Israels luftangrep på Gaza, ifølge Bloomberg.

Nordsjøoljen steg over 2 prosent til 92,82 dollar pr. fat, men har siden roet seg. Nå omsettes nordsjøoljen for 91,34 dollar, opp 1,7 prosent. Til sammenligning lå oljeprisen på 90,12 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte tirsdag. Den amerikanske lettoljen, WTI, stiger 1,5 prosent.

Uro i Midtøsten er som regel gode nyheter for de som ønsker en høy oljepris. Israel alene er en svært liten importør av olje, men dersom Iran – en betydelig oljeeksportør – og deres allierte som Hezbollah i Libanon blander seg inn kan det gi kraftige reaksjoner.

Fullstendig embargo

Irans utenriksminister, Hossein Amirabdollahian, oppfordrer islamske land til å melde seg på.

«Utenriksministeren ber om øyeblikkelig og fullstendig embargo mot Israel av islamske land, inkludert oljesanksjoner,» sa det iranske utenriksdepartementet i en uttalelse, ifølge Reuters.

I tillegg maner departementet til utvisning av israelske ambassadører.

Opec+ planlegger ikke noen umiddelbare tiltak etter Irans oppfordring til embargo mot Israel, ifølge kilder fra kartellet.

Biden i knipe

I motsetning til Saudi-Arabia og Russland som har kuttet oljeproduksjonen, er Iran et av landene som har økt produksjonen mest i år. Dersom Iran blir direkte innblandet og USA bestemmer seg for strengere sanksjoner mot landet kan det bety flere millioner fat borte fra oljemarkedet. Dette vil øke oljeprisen betraktelig og er ikke ønskelig for president Joe Biden som nå går inn i et viktig valgår.

Biden har allerede sett til Venezuela for hjelp. En ryktet avtale mellom USA og Venezuela om å lette sanksjonene mot det søramerikanske landets oljeindustri kan legge grunnlaget for en økning i produksjonen på 200.000 fat olje pr. dag på mellomlang sikt, ifølge Rystad Energy.