<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeprisen trosser OPEC-tvil

Spenningen i Rødehavet gir støtte til oljeprisene. Samtidig setter Angolas exit spørsmålstegn ved samholdet i OPEC.

Publisert 22. des. 2023 kl. 08.12
Oppdatert 22. des. 2023 klokken 08.13
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 239 ord
SPENNINGEN FORTSETTER: I Rødehavet, der Houthi-militsen i Jemen har angrepet flere skip den siste tiden. Foto: NTB

Oljeprisene stiger fredag, fortsatt støttet av spenningen i Rødehavet der Houthi-militsen i Jemen har utført en rekke rakettangrep mot flere skip i støtte til palestinerne i Gaza.

Frontkontrakten for Brent-oljen står i 80,01 dollar pr. fat, opp 0,8 prosent (63 cent) siden midnatt og opp fra 78,93 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte torsdag. WTI-oljen er opp 0,8 prosent til 74,51 dollar pr. fat.

Brent-oljen styrer dermed mot en oppgang for uken på rundt 4,5 prosent.

Ut av OPEC etter 16 år

Samtidig setter Angolas avgjørelse om å trekke seg ut av OPEC spørsmålstegn ved samholdet i kartellet. Oljeministeren uttalte torsdag at OPEC-medlemskapet ikke tjener landets interesser. Angola protesterte mot den seneste beslutningen om å redusere 2024-produksjonen.

– Spenningsnivået i Rødehavet har i stor grad støttet prisene, men det har blitt motvirket av usikkerheten rundt tilbudssiden. Selv om det er en «vente-og-se»-holdning i oljemarkedet nå, vil det være vanskelig for prisene å finne støtte hvis det stilles spørsmål rundt kuttene fra OPEC+, sier senior råvareanalytiker Will Sungchil Yun i SI Securities til Bloomberg.

40 prosent færre skip

Analytikere hevder overfor Reuters at effekten av Houthi-angrepene i Rødehavet så langt har en begrenset effekt på oljeleveranser, siden det meste av eksporten fra Midtøsten finner veien gjennom Hormuzstredet.

Bloomberg påpeker at kun rundt 30 tankskip, inklusive råolje- og produkttankskip, har gått inn i Bab al-Mandab-stredet i den sørlige enden av Rødehavet hittil denne uken. Det er mer enn 40 prosent under det daglige gjennomsnittet de tre foregående ukene.