<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Utbyttekutt fra Equinor

Equinor har vært en utbyttemaskin. Nå jekker energigiganten ned utdelingene til aksjonærene.

Publisert 7. feb. 2024 kl. 06.45
Oppdatert 7. feb. 2024 klokken 13.45
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 505 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Anders Opedal i Equinor la onsdag morgen frem selskapets fjerdekvartalstall for i fjor. Foto: Iván Kverme

Hvor mye Equinor vil dele ut til aksjonærene i år, var det store temaet inn mot selskapets kapitalmarkedsdag i London onsdag. Etter et uvanlig godt 2022, drevet av svært høye gasspriser, økte energikjempen utdelingene til 17 milliarder dollar i fjor, i form av utbytter og tilbakekjøp av aksjer. Nå er årets fasit klar.

Equinor vil dele ut 14 milliarder dollar, tilsvarende snaut 140 milliarder kroner, til aksjonærene i 2024.

Dermed kuttes utdelingene med 3 milliarder dollar, eller 32 milliarder kroner, i år. Brorparten av de norske analytikerne mente på forhånd at Equinor minst måtte dele ut det samme som i fjor for ikke å skuffe investorene. Med økte investeringer og fallende gasspriser påpekte flere i forkant at det var risiko for utbyttekutt, til tross for at selskapet har sterk balanse, og konsensus har ligget på rett over 14 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.

Stort kutt til neste år

Equinor foreslår å øke kontantutbyttet til 35 cent pr. aksje og det samme i ekstraordinært utbytte, altså totalt 70 cent. Ambisjonen er å øke det ordinære utbyttet med 2 cent årlig. Selskapet varsler også at det ekstraordinære utbyttet vil avsluttes helt fra neste år.

Samtidig annonseres det et toårig tilbakekjøpsprogam på 10 til 12 milliarder milliarder dollar, med 6 milliarder dollar i 2024. Det påpekes at tilbakekjøpsprogrammet vil være betinget av markedsutsiktene og selskapets balanse og at det kan bli lavere neste år.

Dersom det ordinære utbyttet øker til 37 cent neste år kan de samlede utdelingene ende på mellom 8 og 10 milliarder dollar, altså et betydelig fall fra 2023 og 2024.

La frem tall

Tallene for fjorårets fjerde kvartal ble også lagt frem onsdag morgen.

Equinor leverte et justert driftsresultat på 8,68 milliarder dollar mot analytikernes forventning på 8,46 milliarder dollar, ifølge konsensus innhentet av selskapet selv.

I 2023 oppnådde Equinor 2,1 prosent produksjonsvekst. Betydelig reduserte gasspriser sammenlignet med de ekstraordinære nivåene i 2022 mer enn motvirket bidraget fra den økte produksjonen.

– Solid drift og kostnadsfokus ga sterke finansielle resultater og kontantstrøm. Vi leverte konkurransedyktig kapitaldistribusjon, samtidig som vi investerte i en lønnsom portefølje som vil bidra til fremtidig vekst, sier konsernsjef Anders Opedal.

Få endringer i fornybart

Investorene har på forhånd vært opptatt av hvor mye penger Equinor skal bruke på å vokse i alternative energikilder. Frem mot 2030 har Equinor et mål om samlet installert kapasitet innen fornybar energi på 12 til 16 gigawatt (GW), og selskapet velger å opprettholde dette. Det gjør de også med målet om at halvparten av investeringene skal gå til fornybarsatsingen innen 2030 og at avkastningen skal ligge på mellom 4 og 8 prosent i prosjektene.

Olje og gass vil fortsatt stå for mesteparten av inntektene i Equinor. Kontantstrøm fra drift etter skatt fra olje og gass og trading ventes på om lag 20 milliarder dollar til 2035, mens fornybar energi og lavkarbonløsninger forventes å levere et betydelig bidrag på om lag 3 milliarder dollar i 2030 og over 6 milliarder dollar i 2035.

De organiske investeringene vil i år havne på rundt 13 milliarder dollar. Det ventes stabil olje- og gassproduksjon og dobling av årlig kraftproduksjon fra fornybare kilder fra sammenlignet med 2023.