<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Asia i grønt: – Definitivt ikke et skritt mot en exit

Publisert 27. des. 2022 kl. 06.41
Oppdatert 27. des. 2022 klokken 07.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 346 ord
STIGER: Asia er i grønt tirsdag. Foto: AP Photo

I Japan stiger Nikkei 0,3 prosent, mens den bredere Topix-indeksen stiger 0,5 prosent.

I Kina går Shanghai Composite opp 0,8 prosent, Hang Seng i Hongkong er ned 0,4 prosent, og Kospi i Sør-Korea stiger 0,4 prosent.

I India stiger Sensex 0,2 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia er ned 0,6 prosent, og Straits Times i Singapore er opp 0,4 prosent.

Kina-grep

Utviklingen kommer i kjølvannet av at Kina nå har lempet på restriksjonene, igjen. 

Fra 8. januar vil ikke lenger folk som reiser inn i Kina, måtte gå i karantene, opplyser helsemyndighetene etter tre år med strenge grensetiltak.

Myndighetene har også redusert alvorlighetsgraden fra topprioritet A til den mindre strenge B.

Kina lemper på tiltakene og det gjør at Japan strammer inn. Japan vil nå kreve en covid-19-test ved ankomst for reisende fra fastlands-Kina på grunn av den raske spredningen av viruset i landet, sa statsminister Fumio Kishida tirsdag.

Reisende fra Kina som tester positivt vil bli satt i karantene i syv dager, ifølge Kishida, som la til at de nye grensetiltakene for Kina trer i kraft fra midnatt 30. desember.

– Japans regjering vil også begrense forespørsler fra flyselskaper om å øke flyvningene til Kina, sa han.

På makrofronten var lønnsomheten blant industriselskapene i Kina ned 3,6 prosent i perioden januar til november, sammenlignet med samme periode i 2021, ifølge Trading Economics. I perioden januar-oktober var nedgangen i lønnsomheten på 3 prosent på årsbasis. 

Japan-oppdateringer

Arbeidsledighetsraten i Japan var 2,5 prosent i november, fra 2,6 prosent foregående måned. Det var ventet en ledighetsrate på 2,5 prosent, ifølge konsensusprognose fra Trading Economics.

Bank of Japan (BOJ) sin beslutning om å utvide målintervallet for den tiårige statsobligasjonsrenten, fra +-25 punkter rundt null prosent til +-50 punkter rundt null prosent, bør ikke ses på som et skritt mot å forlate den ultralette pengepolitikken, ifølge sentralbanksjef Haruhiko Kuroda, melder Reuters.

Ifølge Kuroda var intensjonen med beslutningen å øke effekten av pengepolitikken, snarere enn å gå bort fra stimulansprogrammet.

– Dette er definitivt ikke et skritt mot en exit, sa Kuroda i en tale mandag.

Han sa også at lønnsveksten sannsynligvis vil ta seg gradvis opp som følge av økende mangel på arbeidskraft og strukturelle endringer i det japanske arbeidsmarkedet.