<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Krig sender oljeprisen kraftig opp

Hamas overraskende angrep på Israel gjør investorene nervøse. Oljeprisen gjør et hopp.

Publisert 9. okt. 2023 kl. 06.25
Oppdatert 9. okt. 2023 klokken 06.54
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 334 ord
Foto: Scanpix

Brent-oljen er mandag morgen opp 3,74 prosent til 87,74 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 3,96 prosent prosent til 86,07 dollar fatet.

Oppgangen kommer etter at Hamas i helgen overraskende gjennomførte kraftige angrep på Israel. På to dager skal ifølge NTB over 1100 mennesker være drept på begge sider.

– Det avgjørende for markedet er om konflikten blir begrenset eller sprer seg til andre regioner, da særlig Saudi-Arabia, sier analytikerne Brian Martin og Daniel Hynes i ANZ Group, ifølge nyhetsbyrået.

Det er mandag morgen meldinger om flere angrep både på Gazastripen og i Israel. På Gazastripen gjennomføres det en rekke luftangrep, og det er også meldt om kamper ved Sderot i Israel.

– Helgens hendelser destabiliserer åpenbart regionen, og investorene har mye å tenke over, sier markedsanalytiker i Capital.com, Kyle Rodda, til Bloomberg News.

– Til syvende og sist har disse hendelsene en tendens til å bare ha kortsiktig innvirkning på finansmarkedene, og det er sannsynlig at det denne gangen vil være det samme. Investorene kan imidlertid være nervøse i et par dager til, inntil risikoen for eskalering er klart redusert, påpeker han.

Iransk innblanding

Wall Street Journal skriver at kilder opplyser at Iran deltok i planleggingen og ga grønt lys før helgens angrep. Det avviser Irans FN-delegasjon blankt, ifølge NTB.

– Vår støtte til Palestina er uttrykkelig, men vi har ikke vært involvert i Palestinas svar, det ble gjort av Palestina alene, sier Irans FN-delegasjon ifølge Reuters, og legger samtidig til at de mener angrepet var rettferdiggjort av sju tiår med undertrykkende okkupasjon.

I tillegg til å være en tilhenger av Hamas og en stor oljeprodusent, kontrollerer Iran også Hormuzstredet. Enhver gjengeldelse mot Teheran kan dermed true frakt gjennom det som er verdens travleste oljepassasje.

Asia-børsene

Etter å ha vært stengt siden slutten av september som følge av helligdager, har den kinesiske børsen nå åpnet igjen. Shanghai Composite faller mandag morgen 0,69 prosent, mens CSI 300 er ned 0,59 prosent.

Børsene i Japan, Hongkong og Sør-Korea er stengte.

I India svekkes Sensex 0,61 prosent, Straits Times i Singapore er ned 0,25 prosent, mens S&P/ASX 200-indeksen i Australia klatrer 0,23 prosent.