<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Equinor opp eller ned?

Publisert 24. nov. 2023 kl. 17.47
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 811 ord
Konsernsjef Anders Opedal, Equinor Foto: Iván Kverme

Stadig plagsomme internasjonale inflasjonstall, sammen med strømmen av renteøkninger, har blant annet spilt seg ut i en stigende resesjonsfrykt. Dette har særlig i annet halvår i år dempet investorappetitten på energirelaterte selskaper, noe man også ser her på, Oslo Børs der den ledende energiindeksen siste måned er i rødt – også som en følge av en svakere oljepris. Equinor-aksjen er også ned så langt i fjerdekvartal, men kan alt i alt skilte med en markedsverdi på godt over 1.000 milliarder kroner etter en utbyttejustert avkastning siden årsskiftet på rundt 14 prosent. Tredjekvartalsrapporten ble ikke den kurskatalysatoren mange investorer og analytikere hadde håpet på, for selv om det ble levert et justert driftsresultat på åtte milliarder dollar, noe som var bedre enn forventet, måtte likevel Equinor ta omfattende nedskrivninger innen fornybarsegmentet. Nedskrivningene beløp seg til 3,3 milliarder norske kroner, blant annet etter at havvindprosjekter på nordøstkysten av USA har blitt negativt påvirket av kostnadsinflasjon og – som det heter i tredjekvartalsrapporten – begrensninger i verdikjeden. Og problemer med investeringene i amerikanske offshore vind-prosjekter var en av hovedgrunnene til at meglerhuset Carnegie nylig nedjusterte anbefalingen på Equinor-aksjen til hold. Likevel, det er en klar overvekt av tallknusere som opererer med rene kjøpsanbefalinger, støttet blant annet av forventninger om sterke energimarkeder, utøvelse av en fortsatt attraktiv utbyttepolitikk kombinert med langt fra skjemmende prisingsmultipler.  

 

Analytiker Irmantas Vaskela, Norne Securities Foto: Fotolobis

Kjøp! Analytiker Irmantas Vaskela i Norne Securities har en kjøpsanbefaling på Equinor med kursmål 440.

– Oljeprisen er under press etter flere bekymringer om svak etterspørsel etter olje og gass. Vi har likevel et medium til langsiktig oljeprisestimat på 90 dollar fatet, ettersom at vi tror etterspørselen vil øke i fremvoksende økonomier, vi tror på forlengelse av Saudi-Arabias produksjonskutt og en svak utvikling i skiferoljeproduksjonen i USA. Men både på 80 og 90 dollar fatet nyter Equinor godt av en sterk fri kontantstrøm. Direkte utbytte pluss tilbakekjøp vil i 2023 utgjøre 17 milliarder dollar, noe som tilsvarer en “yield” på 18 prosent. Selv dersom den frie kontantstrømmen skulle falle til null, er Equinor likevel i stand til å distribuere kontanter fra overskuddslikviditeten selskapet har skapt gjennom den høye olje-og gassprisen de siste årene. 

– Selskapet har netto gjeld til sysselsatt kapital på minus 22,9 prosent på grunn av den sterke netto kontantposisjonen. Equinors langsiktige mål opp mot denne andelen er mellom 15 og 30 prosent, det er dette selskapet anser som optimal kapitalstruktur. Equinor kan nå dette gjennom fortsatte utdelinger: Selskapet trenger å dele ut 15 milliarder dollar mer (16 prosent av selskapets markedsverdi) for å nå den lave enden av dette intervallet (15 prosent). I det korte bildet kan vi også se økende gasspriser – i alle fall midlertidig – dersom været skulle bli kaldere, eller vi skulle oppleve forstyrrelser i tilbudskjeden inn i fyringssesongen. Alt i alt har vi en kjøpsanbefaling på aksjen med kursmål 440, tilsvarende en P/E på 9x for 2024.

Analytiker Daniel Stenslet i Arctic Securities Foto: Arctic Securities

Kjøp! Analytiker Daniel Stenslet i Arctic Securities har en kjøpsanbefaling på Equinor med kursmål 420.  

– Vi har et optimistisk syn på oljemarkedet fremover, og opererer med et prisanslag på 100 dollar fatet for 2024 og en langsiktig pris på 80 dollar fra og med 2025. Videre tror vi at europeiske gasspriser i snitt vil ligge rundt dagens nivåer de neste par årene, og skal neppe falle så mye under 80 prosent av oljeprisparitet på lengre sikt. Med dette bakteppet fortsetter Equinor å ha høy inntjeningskapasitet. For 2024 estimerer vi et resultat pr. aksje på 57 kroner, som tilsvarer en P/E på 6,3x ved kurs 360. Justerer man for netto kontantposisjon ved utgangen av tredjekvartal, faller P/E-multippelen til 5,6x. På våre langsiktige prisantakelser vil de to samme multiplene være henholdsvis 8,9x og 7,9x. Dette mener vi er attraktivt med tanke på at selskapet vil produsere omtrent like mye olje og gass i 2030 som i dag og historisk har blitt handlet til rundt P/E 13x. 

– Kontantstrømutsiktene er også gode – på våre prisestimater vil Equinors samlede fri kontantstrøm fra olje og gass innen 2030 overstige dagens selskapsverdi. Vi tror også at Equinor kommer til å videreføre sitt høye utbytte- og tilbakekjøpsnivå (17 prosent løpende avkastning på utbytte og tilbakekjøp). Selv om dette nivået opprettholdes, vil ikke ledelsens målsetning om 15–30 prosent nettogjeld til sysselsatt kapital bli nådd før i 2026, basert på våre tall.