<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Steensland-sjef ble pensjonist: Høyere formuesskatt enn han får i pensjon

– Jeg fikk sjokk, sier pensjonert Steensland-sjef Olav Solberg, som nettopp gikk av med pensjon. – Skattekortet viste mer formues- og eiendomsskatt enn jeg får i pensjon.

Publisert 22. feb. 2024 kl. 20.59
Oppdatert 24. feb. 2024 klokken 11.09
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 756 ord
FIKK SJOKK: Olav Solberg er fersk pensjonist. Hele hans brutto pensjon går til å dekke formuesskatt og eiendomsskatt på hans hus i Nittedal og hytte i Drøbak og Valdres. Foto: Privat

Olav Solberg har vært lønnstager gjennom 42 år i offentlig og privat virksomhet. Sist som daglig leder i Steensland, og før det økonomisjef i Bergesen. I fjor gikk han av med pensjon.

– Jeg fikk sjokk da skattekortet kom og viste mer formues- og eiendomsskatt enn jeg får i pensjon, sier Steensland.

I et leserbrev i Finansavisen skriver han at «Sjokket skyldes at landet man trofast har betalt omtrent 50 prosent skatt til i alle år nærmest vil konfiskere ens fremtidige livsgrunnlag. Forklaringen er formuesskatt».

– Ble ganske skremt

– Jeg jobbet i fjor, så 2024 ble det første året da jeg kun skulle leve av pensjonen. Tidligere har jeg har hatt høyere inntekt som har slukt både formuesskatt og eiendomsskatt. Men når inntekten ble lavere ble formuesskatten plutselig mye tyngre å betjene, sier Solberg.

Siviløkonomen jobbet i Havtor sammen med gründerne Pål Caspersen og John Hatleskog, og i samarbeid med skipsmeglerfirmaet Inge Steensland samt Kværner før han kom til Bergesen da Havtor ble fusjonert inn. De senere årene har han vært daglig leder for Steensland-gruppens tre hovedselskaper, Audley, Clipper og Straen. 

– Da jeg skulle orientere meg om livet som pensjonist lastet jeg ned skattekortet. Da ble jeg ganske skremt ettersom det viste at jeg skulle betale mer i skatt enn jeg fikk i brutto pensjon. Det var en øyeåpner jeg ikke har tenkt på.

Solberg bor i Nittedal der han har en enebolig. I tillegg har han en hytte i Drøbak og en annen hytte i Valdres.

NULL KOMMA NULL: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum eier storgård verdt 15-18 millioner, et grustak og en hytte til 4 millioner. Han har hatt null i formuesskatt i ti år. Foto: Hanna Johre

– Hele pensjonen går

– Hele pensjonen går til å dekke de faste skattene. Da skal jeg altså leve av formuen og avkastningen på den, og det kan være variabelt, sier Solberg til Finansavisen.

– Så kan du spørre om jeg har en dårlig pensjonsavtale, men nei, det er ikke det jeg vil frem til, sier han.

– Mange andre enn meg har også hoveddelen av formuen i hus og hytter, som ikke gir løpende kontanter. Da blir det vanskelig. Det er det samme med meg som det er med gründere som har låst inn penger uten å kunne ta dem ut. Man er avhengig av å ha en formue ved siden av som gir den løpende kontantinntjeningen for å ha noe å leve, sier Solberg.

Solberg er ingen vanlig minstepensjonist. Som Steensland-sjef hadde han i 2022 en ligningsinntekt på 9,5 millioner kroner, og gjennom et langt liv i næringslivet hadde han opparbeidet seg en ligningsformue på 35,5 millioner kroner. En slik formue er ikke gratis når man blir pensjonist.

Slakter Høyre-skatt

– Jeg har noe oppsparte penger i tillegg, men ingen næringsinntekt. Alt jeg eier stammer imidlertid fra beskattet inntekt. Jeg har ikke arvet noe, så alle verdiene har jeg først betalt inntektsskatt av. Jeg føler med andre ord at dette er mitt. Likevel må jeg betale skatt enda en gang. Det er urimelig, sier han.

Debatten om formuesskatt har vært dominert av næringsaktører som vil fjerne formuesskatt på arbeidende kapital, men opprettholde formuesskatt på alt annet enn aksjer, slik som boliger, hytter og sekundærboliger.

– Høyre snakker kun om å fjerne formuesskatt på arbeidende kapital. Det er blitt deres mantra. Det hellige gral. De reflekterer ikke over hva det er eller hva som ikke er arbeidende kapital, sier Solberg.

FÅR SLAKT: Høyre-leder Erna Solberg vil kun fjerne formuesskatt på arbeidende kapital, mens vanlige folk med bankinnskudd, hus, hytter og sekundærboliger skal blø. Foto: NTB

Bonde og fergemilliardær: Null skatt

For den ferske pensjonisten handler det da om å leve av avkastning på oppsparte penger.

– Avkastningen på min finansformue er variabel. Den kan svinge fra år til år, sier han.

– Hvor mye har du i formuesskatt og eiendomsskatt?

– Det handler om i overkant av 400.000 kroner.

Solberg lar seg provosere av at eiere av store landbrukseiendommer, som finansminister Trygve Slagsvold Vedum slipper å betale formuesskatt som følge av at svært lav verdsettelse. Med litt gjeld er man uansett garantert å slippe formuesskatt.

NULL KOMMA NULL: Fergemilliardær Olav Nils Sunde eier Color Line, og er god for 9,2 milliarder. Han har hatt null i formuesskatt de seneste ti årene. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Solberg trekker også frem andre, slik som Color Line-eier Olav Nils Sunde. Fergerederen har ifølge Kapital en formue på 9,2 milliarder kroner. Ligningsformuen hans er null komma null. Det har den vært de seneste ti årene, mens den pensjonerte lønnstageren Solberg må betale mer formuesskatt og eiendomsskatt enn sin brutto løpende pensjon.