<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verste i Sverige siden 90-tallskrise

– Vi befinner oss midt i stormens øye, sier Creditsafe-topp etter at februar ble verste konkursmåned på flere tiår.

Publisert 1. mars 2024 kl. 10.21
Oppdatert 2. mars 2024 klokken 15.59
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 262 ord
«ALARMERENDE»: Mange store bilforhandlere gikk konkurs i Sverige i februar, ifølge Creditsafe. Illustrasjonsfoto: Dreamstime

Antallet konkurser i Sverige økte med hele 62 prosent i februar. Februar ble dermed den verste måneden i nabolandet siden finanskrisen i 1994. Antallet konkurser var også det høyeste for en februar-måned på 20 år, melder Bloomberg og viser til tall fra Creditsafe.

Totalt gikk 908 bedrifter konkurs i Sverige i februar, mot 559 i samme måned i fjor – og en dobling fra februar 2022, da antallet var 454.

For restauranter, konsulentbyråer og byggebransjen er det snakk om «alarmerende» tall. Dessuten gikk mange store bilforhandlere konkurs, opplyser Creditsafe i en melding.

Antallet restaurant- og hotellkonkurser er doblet hittil i år, økningen blant konsulentfirmaer er på 96 prosent, og i byggebransjen er det snakk om en økning på 84 prosent. For bilforhandlere var det bare i februar en oppgang på hele 78 prosent.

– Virkelig mørke tall

– Vi fortsetter å rapportere om nye toppnoteringer hver måned og befinner oss midt i stormens øye. Det er 19. måned på rad med negativ utvikling, og flere bransjer oppgir virkelig mørke tall. Dessuten ser vi at betydelig flere ansatte rammes av konkurser hver måned, sier Creditsafe-sjef Henrik Jacobsson i meldingen.

Den største konkursen i Sverige i februar rammet bilforhandleren Auto Lounge, som omsetter for 486 millioner svenske kroner. Nest største konkurs var det elmotorsykkelprodusenten Cake som sto for.

Nesten 17 prosent av alle aksjeselskapene som gikk konkurs i februar, hadde restgjeld fra skatteutsettelser. Totalt beløp gjelden seg til 237 millioner kroner, ifølge Creditsafe, som legger til at den svenske stat hittil i 2024 har tapt en halv milliard kroner på utsatte skatteforpliktelser hos konkursrammede bedrifter.